20.08.2019 11:12

Археолог показа в детайли как са изглеждали предците ни

Видян 630 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотнаУмението на някои криминалисти, посветени на реконструкция на лицата на починали, е наистина впечатляващо. Този път искаме да поговорим за един професионалист, който, за разлика от повечето в криминалистиката, не прибягва до компютъризиран подход, а вместо това използва ръцете си.

За Оскар Нилсон, шведски археолог и скулптор, специализиран в реконструкцията на човешки лица, броят часове, прекарани за всяка реконструкция, лесно може да достигне 200. Разбира се, Нилсон използва 3D-отпечатани черепи на своите „музи“, за да запази оригиналните скелети, а останалите черти на лицето са изваяни на ръка.

 1. Кралицата на Хуармей


През 2012 г. в северозападната част на Перу е открита гробница при разкопки от полска археологическа група. Погребението, свързано с индийската култура на Вари (по-късно империята на инките), бе истинска находка за учените, тъй като не беше разграбена. В гробницата са открити останките на 58 благороднички от различни епохи, погребани с изключителни луксове.

Кралицата на Хуармей е била погребана с много по-пищни бижута от останалите и оттам идва и наименованието й. Нилсон възстановява лицето й и сега можем да видим как е изглеждала тя.

След внимателен преглед е установено, че тя прекарва по-голямата част от времето си в седнало положение и се е занимавала с тъкане. Също така е очевидно, че тази жена е била високо оценена за опита си, тъй като гробът й е изпълнен с тъкачни инструменти, изработени от злато.

  # 2 Млада жена, живяла в каменната ера преди около 5500 години


Това момиче почина на 20-годишна възраст. Погребано е с бебе на гърдите. Вероятно смъртта й е причинена от трудно раждане. ДНК не е толкова добре запазена, но от други открити гробове от този период може да се каже, че хората, които са живели в Брайтън (Обединеното кралство), не са били бели. Техният цвят на кожата беше подобен на този на съвременните хора от Северна Африка.

 # 3 Естрид Сигфастдотер

Предполага се, че това е Естрид Сигфастдотер, живяла през XI век сл. Хр. Тя е била влиятелна и богата жена. Живяла е близо до Стокхолм, в Таби. Поредица от рунически камъни, открити на мястото на погребението, разказва за живота и семейството й. Живяла е много дълъг живот за онези времена - около 80 години. Вероятно Естрид се е занимавала с подобряването на родния си край, изграждането на пътища и мостове.

# 4 Аделасий Елбах

Млад и красив мъж от Швейцария, живял през VІІІ в. сл. хр., е наричан от изследователи Аделазий Елбахусом (Аделасий Ебалхус). Скелетът му показва недохранване и хронични инфекции. Но противно на това той има здрави, равномерни и красиви зъби, което е рядкост за онова време. Ето защо той е направен усмихнат.

 # 5 Неандерталска жена


Тази дама е живяла преди около 45-50 000 години. Останките й са открити при разкопки през 1848 г. в Гибралтар.

Във своя Фейсбук археологът Оскар Нилсон отбелязва: "Най-накрая няколко думи за нещо, за което се сетих и се борих, когато видях това неандерталско лице да се оформя. Колко" човешко "трябва да изглежда това лице? Те в крайна сметка не бяха Хомо Сапиенс. Стигнах до извода, че тя трябва да има човешки поглед в очите. Както показват последните проучвания, европейците споделят около 2-4% ДНК с неандерталците. Така че те трябва да са ни много подобни, в противен случай потомството не би било плодородно".

Интересно е да видим как се е променил образът на неандерталците през годините: от това да бъдеш свиреп дивак до висококвалифициран конкурент за нас.

 # 6 Викинг


Човекът, който уж е шведски викинг, е живял в началото на XI век. За първи път за реконструкцията на образа на викингите беше възможно да се събере необходимото количество ДНК за пресъздаване на кожата, косата, очите. Мъжът е имал червена коса, сини очи и светла кожа. Починал е на 45-годишна възраст.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

Свързани галерии

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.