04.01.2020 09:01

Музей на илюзиите откриха в София

Видян 1057 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Музеят на илюзиите в София е част от европейска група музеи, която е основана в Литва. Състои се от илюзии, които са свързани с оптически измами и възприемане на перспективите. Музеят цели да представи един по-богат и по-качествен метод на обучение по забавен начин – обяснява Виолета Попова от мениджърския екип.

Музеят е разделен на няколко зали: историческа зала с различни картини, зала с оптически илюзии, стая с фосфорен тапет, в която хората могат да рисуват със светлина или да оставят отпечатъка на сянката си върху стената.

Коя илюзия предизвиква най-голям интерес?

Зависи, кой от какво се интересува и от каква възрастова група е – отговаря Виолета Попова. – Но обикновено най-голям интерес предизвикват илюзиите, които са създадени на базата на абсолютното изкривяване – нещо, което е коренно различно от начина, по който хората са свикнали да се възприемат. Примерно, много високи едри мъже като застанат на илюзията със стола и ги снимаме, стават като джуджета.

Това звучи смешно, нелепо, бутафорно, но всъщност предизвиква у тях много чиста емоция на детска радост, което е един целен ефект.

Още една, разчупваща въображението илюзия, е обърната стая. Тя, както и останалите 50 експоната, привличат и малки, и големи.

Нямаме конкретна таргетирана група – отбелязва Виолета Попова. – Най-много се забавляват децата на 8-9 години и нагоре, защото те по-качествено могат да изследват някои от експонатите. От това, което видяхме досега, малките деца много се веселят, възрастните хора също, така че атмосферата е много позитивна, всичко е много естествено и забавно.

Сътрудници на музея разказват на посетителите за отделните предмети и илюзии, а също така им помагат да видят правилната перспектива и да застанат на точното място на снимане. За какво да се подготвят хората, които ще посетят Музея на илюзиите за първи път?

Индивидуалното усещане на ситуацията зависи от личната нагласа – казва Виолета Попова. - Всеки е различен, на един ще му бъде интересно едно, на друг нещо съвсем различно. Музеят не е стандартен, той не е нещо, което цели да разбуни духовете и да накара хората да изпаднат в екстаз. Става въпрос за физични, научни експерименти, които са представени по интересен начин. Нашите експонати не са нечувани и невиждани, може би някои от хората са ги срещали в Интернет или в учебниците. Но съвсем различно е да имаш хора наоколо, които да те снимат, ти да можеш да говориш с тях. Получава се нещо като групова забава, която я няма на други места.


Източник: БНРДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.