16.12.2010 14:08

Търсят Содом и Гомор в Мъртво море

Видян 3882 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
Търсят Содом и Гомор в Мъртво море
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от най-известните библейски сюжети - този за древните градове Содом и Гомор, които са били разрушени от Бог заради греховете на жителите им, досега не е намерил археологическо потвърждение. За показваните на туристи разкопки в района на съвременното израелско градче Содом и едноименната планина, разположена наблизо, само се предполага, че са местата, описани в Библията, твърдят изследователи, цитирани от ИТАР-ТАСС.


Древният историк, географ и философ Страбон е писал, че южно от Моасад /може би в югозападната периферия на Мъртво море/ се е намирал Содом. Той е управлявал област с 13 града.


Според йордански археолози нови доказателства в подкрепа на теорията, че Содом и Гомор трябва да се търсят на територията на съвременна Йордания, неотдавна са били представени от НАСА, посочва БТА. На Аман са били предадени спътникови снимки, на които край южните брегове на дъното на Мъртво море се виждат странни обекти, които могат да се окажат развалините на древни градове. За да бъде проверена тази версия, в края на декември в Баб ед Дера ще замине експедиция от йордански археолози. В нея ще участват и специалисти от Русия.


По данни на в. Аруц Шева руска компания се е съгласила да предостави оборудване за изучаване на подводните обекти, което може да работи на дъното на Мъртво море. В замяна тя ще получи изключителните права за заснемане на документален филм за експедицията и възможните находки.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.