12.11.2012 17:14

Екоравновесие: Масова кастрация на кучетата!

Видян 1014 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След поредните случаи на ухапани софиянци проблемът с бездомните кучета в столицата отново излиза на дневен ред. Преди седмица отвори врати нов приют за изоставени животни в Горни Богров с капацитет 1000 животни.


По думите на изпълнителният директор на Екоравновесие Манол Нейков в приюта ще бъдат настанявани агресивни кучета, кучета от глутници, които създават проблеми на гражданите, от района на детски градини, училища и т.н. Разликата ще се усети до 2 – 3 месеца, периодът, в който ще бъде населен обектът.


В приюта ще идват също неагресивни кучета, ваксинирани, обезпаразитени и готови за осиновяване.


Шефът на общинското дружество призна, че проблемът с кучетата ще бъде решен  с масова кастрация, както на бездомните, така и на домашните. Това ще предотврати появата на нежелани поколения и кучета. Кастрацията трябва да залегне като елемент в Закона за защита на животните.


Издръжката на приюта в Долни Богров няма да струва 1 млн. евро на година, каквито предупреждения се чуха. „Дневно храната излиза по 35 стотинки на куче. Предстои да бъдат изчислени и останалите разходи”, каза директорът на Екоравновесие.


Повод за коментара на Манол Нейков станаха последните случаи на хора, ухапани от уличните кучета. Във вторник миналата седмица Цветана Босева беше нападната, след като оставила детето си на детска градина, а 82-годишният Иван Кацаров беше ухапан от куче на пл. Славейков.


„Когато има ухапване, веднага изпращаме екип на мястото. Ако животното не бъде заловено в същия ден, следват посещения в следващите дни, докато бъде заловено“, каза Манол Нейков. По думите му гражданите, които се грижат за бездомни кучета, правят всичко възможно да попречат на екипите на Екоравновесие. Освен това в столицата продължават да идват и кучета от провинцията. Над 300 сигнала са получени в последно време за изоставени животни.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.