18.03.2013 13:43

Операта Фалстаф от Верди за първи път на Софийска опера

Видян 736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 21 март от 19ч. в зaлa “България” Софийската филхармония представя за първи път операта “Фалстаф” от Джузепе Верди под диригентството на Любка Биаджони . Събитието е подарък за публиката по повод честванията на 200 години от рождението на композитора.
Диригентът Любка Биаджони отново прави нетрадиционен прочит на оперна постановка, след миналогодишния успех на “Травиата”. В четвъртък на сцената на зала България едновременно ще се качат оркестърът на Софийската филхармония, хорът “Светослав Обретенов” и български и италиански солисти, специално поканени за събитието. Освен диригент, Любка Биаджони е режисьор, постановчик, автор на костюмите и декорите.
“Ще представим последната опера на Верди - “Фалстаф”, която никога досега не е правена в София.  Тази опера е духовния тестамент на композитора. След много обич, разочарования, мъка и трагедии, Верди започва да гледа по-философски на живота.
Във “Фалстаф” няма главни и малки роли: всички са еднакво важни, еднакво тежки и трудни, както в живота. Либретото на операта е по гениалната комедия на Шекспир “Веселите уиндзорки”. В края й Верди осмива Фалстаф, но всъщност, се надсмива над себе си. Хуморът му е уникален, но неговата любов към героя, въпреки че му се подиграва, е огромна и безценна. Той превръща главния персонаж в един универсум, където ние плуваме, потъваме, спасяваме се и разрешаваме проблемите, смеейки се. Всъщност Верди показва, че има милост към Фалстаф, към нас и към целия свят, с благодарност за един безценнен, прекрасен живот,” допълва Любка Биаджони.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.