01.01.2016 10:01

Празнуваме Васильовден! Сурвакари гонят злите сили!

Видян 1611 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     На 1 януари в народната традиция се преплитат няколко празника. Затова и тази дата се нарича с много имена – Васильовден, Василица, Нова година, Сурваки.


Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква.


 


Имен ден днес имат Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина, Весела.    


 


Народната традиция свързва празника на св. Василий Велики с обичая сурвакане. На Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите.


Обичаят се явява един вид продължение на коледарските благословии. Както коледарите и сурвакарските групи си имат водач и човек, който изпълнява ролята на магарето и прибира парите и другите дарове. И пак, както коледарите носят със себе си криваци, така и сурвакарите на Васильовден носят дряновици, украсени с пуканки, сушени плодове и вълна. В някои места вместо дряновица се използва и крушевица, т.е. клонки от крушево дърво. С пожеланията си сурвакарите трябва да прогонят злите сили, които върлуват по време на „мръсните” дни и да предпазят хората от тях. Домакините пък ги даряват с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.