20.10.2018 10:20

Китай пуска фалшива луна, за да намали разходите за енергия

Видян 2864 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Китай планира да пусне в орбита първата изкуствена "луна", за да замени уличното осветление и разходите за енергия, предаде RT.

Китайски учени твърдят, че изкуствено създадената луна, която по същество е осветен спътник, ще бъде в орбита до 2020 г. Тя ще бъде осем пъти по-ярка от истинската Луната и ще свети над Чънду, столицата на югозападната провинция Съчуан.

Иновациите ще заменят нуждата от улични лампи и ще намалят годишните разходи за електричество с до 173 милиона долара.
Яркостта на изкуствената луна ще се усеща от хората като една пета от тази на обикновените улични лампи. Тя може да помогне на службите за спешна помощ при прекъсвания и природни бедствия.

Луната ще осветява само площ от 50 квадратни километра, тъй като е много по-близо до Земята, отколкото нашата истинска луна. Тя ще се намира на около 500 километра разстояние, в сравнение с естествения спътник - 380 000 км (236 000 мили).

Ако проектът се окаже успешен, Китай планира да пусне още три луни в страната до 2022 г. Първата луна ще бъде предимно експериментална, но трите луни през 2022 г. ще бъдат истинската сделка с голям граждански и търговски потенциал.

Преди да направи своя градски дебют, луната ще трябва да бъде тествана в необитаема пустиня, така че нейните светлинни лъчи да не пречат на хората или наземното оборудване за наблюдение на пространството.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини