15.11.2018 11:35

Китай създаде изкуствено слънце с температура 100 млн. градуса Целзий

Видян 2406 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Китайските изследователи в опитите си да намерят голям източник на чиста енергия, създадоха невероятно изкуствено слънце, което може да достигне температури от 100 милиона градуса Целзий. Топлината е толкова голяма, че прави истинското слънце да изглежда хладно, предаде RT. За сравнение, ядрото на истинското слънце е около 15 млн. градуса Целзий.

Институтът по физика на плазмата, свързан с Китайската академия на науките, заяви, че тества изкуствено слънце, известно като Експериментален напреднал свръхпроводящ токамак (EAST).  Токамак е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Изкуственото слънце е създадено, за да възпроизведе начина, по който звездата в центъра на нашата слънчева система генерира своята колосална енергия.

EAST е голяма пръстеновидна машина, поставена в кръгла кутия. Намира се на Science Island в провинция Анхуей в Източна Китай. Проектът използва ядрен синтез за създаване на огромна топлина; Трябват $ 15,000 на ден само, за да се включи машината.

Целта на EAST  е да разбере ядрения синтез и един ден да го използва като алтернативен източник на енергия на Земята. Това би могло да подготви пътя за използване на чиста енергия - в момента ядрената енергия, създадена чрез делене, оставя дълготраен токсичен отпадък.

Новината идва, след като Китай обяви намеренията си да пусне поредица от фалшиви спътници, за да освети градските улици през нощта. Очакванията са те да могат да заменят стандартното улично осветление и да пестят енергия.


Виж видео ТУК!

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини