03.01.2019 09:30

Пробив: Китайска сонда кацна на "тъмната" страна на Луната

Видян 1262 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Китайската роботизирана сонда Чан'е 4 кацна на "тъмната" страна на Луната, ставайки първата, създадена от човека, която ще проучва неизследваната досега повърхност, предаде RT. Сондата се е приземила в басейн Южен полюс-Ейткън, най-стария, най-голям и най-дълбок кратер на повърхността й. Обратната страна на Луната остава до голяма степен неизследвана, тъй като нейната позиция я предпазва от радиочестоти, предотвратявайки пряк контакт със Земята. За да реши този проблем, Китай пусна релейния сателит Queqiao по-рано тази година, за да може да предава сигнали.

Chang'e 4 ще извърши няколко експеримента - ще тества дали растенията ще растат в среда с ниска гравитация, ще изследва полюсите, за да открие вода или други ресурси, ще наблюдава взаимодействието между слънчевите ветрове и лунната повърхност и ще направи първия лунен нискочестотен радиоастрономически експеримент.

Китайската сонда обикаляше луната в елиптична орбита от неделя, за да се приземи. Мисията напусна Центъра за изстрелване на Сичан на 8 декември и достигна лунната орбита четири дни по-късно.

Снимка: Ройтерс


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com