07.01.2019 10:01

Ловят CO2 за парници и газирани напитки

Видян 878 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотнаСправянето с изобилието от въглероден диоксид в атсмосферата чрез улавяне е подход, който предизвиква доста спорове, но докато редица учени и изследователи дебатират технологиите за тази цел, някои предприемчиви иноватори са намерили начин да улавят въглерода и да го използват за направата на газирани напитки и за захранване на парници. Valser – швейцарска фирма за газиrана вода под шапката на Coca-Cola, е най-новото предприятие, което използва системата на Climeworks за улавяне на въглеродния диоксид. Чрез пионерската технология фирмата ще прави газирана вода, съобщава Greentech.bg.

За Climeworks това не е първият клиент. Фирмата вече си партнира с един собственик на оранжерии, който използва CO2, за да помага на растенията да растат по-бързо. Производството на газирани напитки е друг от пазарите, които имат интерес да използват въглероден диоксид в работата си и това е естествена следваща стъпка за Climeworks.

Кристоф Гебалд, съосновател и директор на Climeworks, казва, че технологията на фирмата има и други приложения, включително направата на въглеродно-неутрално гориво или бетон, както и производство на пластмаса, обувки и фураж за риба. Все пак газираните напитки и оранжериите използват CO2 най-интензивно.

В заводите си Climeworks използва своята технология за улавяне на CO2, като вкарва въздуха в транспортни контейнери, издърпвайки въздуха вътре в тях, след което това го обработва чрез филтри. Когато филтърът се напълни с парниковия газ, екипът нагрява колектора и освобождава газа в чист вид, за да го вкара в резервоар. След това събраният CO2 може да се складира или предостави на производства, които могат да го оползотворят.

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com