14.02.2019 11:27

С космическа скорост: руските учени модернизираха ракетното гориво

Видян 1172 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служителите на Националния изследователски технологичен университет МИСиС успяха да увеличат скоростта на изгаряне на твърдо ракетно гориво 5 пъти, съобщи пресслужбата на университета. Като катализатори учените използват метални нанопрахове. В бъдеще изобретението значително ще увеличи скоростта на космическите кораби.

Основни запалими вещества в състава на твърдите ракетни горива са циклични нитрамини. Те са устойчиви на традиционни катализатори за горене, като метални оксиди и оловни салицилати. Това свойство не позволява на учените да ускорят изгарянето на горивото, от което пряко зависи скоростта на полета на ракетата.

По време на лабораторни изследвания специалистите на НИТУ МИСиС установиха, че като ефективни катализатори за реакцията на горене могат да се използват метални нанопрахове.

Материалознателите добавиха към горивото метални наночастици, които ускориха запалването на алуминиевите частици в горивния състав. Използването на нанопори от алуминий, бор, никел и молибден направи възможно ускоряването на горенето с един и половина пъти, независимо от налягането. Най-впечатляващи резултати показаха катализаторите на базата на нанопрахове мед - скоростта на изгаряне на горивото се увеличи почти пет пъти. Въпреки това, според изследователите, полученият реагент все още трябва да бъде подобрен.

Учените в момента завършват серия от лабораторни тестове на получените катализатори. Според изследователите, такива добавки в бъдеще ще направят космически кораб много по-бързо.

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини