10.04.2019 10:53

Обръщат спада на паметта с електрически импулси

Видян 1116 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Упадъкът в паметта в резултат на стареенето може временно да се обърне, като се използва безвредна форма на електрическа мозъчна стимулация, установиха учени от Бостънския университет, съобщава Гардиън.

Резултатите помагат да се обясни защо някои познавателни умения намаляват значително с възрастта и увеличават перспективата за нови лечения.

Проучването се фокусира върху работната памет, мозъчната система, която съхранява информация за кратки периоди, докато вземаме решения или извършваме изчисления. Работната памет е от решаващо значение за голямо разнообразие от задачи, като например разпознаване на лица, правене на аритметика и навигацията в нова среда.

Известно е, че работната памет постепенно намалява с възрастта, дори и при липса на каквато и да е форма на деменция. Счита се, че един от факторите в този спад е разединяването между две мозъчни мрежи, известни като префронтални и времеви области.

При младите хора, електрическата мозъчна активност в тези две области е ритмично синхронизирана, което учените смятат, че позволява обмен на информация между тях. При по-възрастните хора активността има тенденция да бъде по-слабо синхронизирана. Това може да се дължи на влошаване на нервните връзки на далечни разстояния, които свързват различните части на мозъка.

В изследването, публикувано в списанието Nature Neuroscience, 42 души на възраст 20–29 години и 42 души на възраст 60–76 години са оценени чрез задача за работната памет.

По-старата група беше по-бавна и по-малко точна в тестовете. След това учените ги подложили на 25 минути неинвазивна мозъчна стимулация. Целта е да се синхронизират двата целеви участъка на мозъка чрез преминаване на нежни импулси на електричество през скалпа и в мозъка.

След интервенцията, работната памет на възрастните участници се подобри, за да съответства на по-младата група и ефектът продължи до 50 минути след стимулацията. Тези, които са отбелязали най-лошо начало, показват най-големи подобрения.

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини