25.04.2019 10:10

Удрят Facebook с рекордна глоба от 5 млрд. долара

Видян 774 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Facebook е претърпял огромен спад в печалбите си, след като призна, че очаква да плати до 5 млрд. долара на американските регулатори за ролята си в скандала с Кеймбридж Аналитика.

Най-голямата социална мрежа в света заяви в сряда, че е заделила 3 млрд. долара и може би ще трябва да плати още, за да уреди масово разследване на практиките си за защита на личните данни от Федералната търговска комисия (FTC).

Още в разгара му се появи информация, че съгласно нормативна база, действала още през 2011 г., за приложение като това, с което Кеймбридж Аналитика е събирала личните данни и лична информация за потребителите на социалната мрежа, Facebook е трябвало да получава изрично разрешение от потребителите, за да позволи то да бъде сваляно посредством платформата на социалната мрежа или свързани с нея платформи.

Глобата за неспазване на нормата е 40 000 долара за всяко едно нарушение т.е. за всеки потребител, свалил приложението Thisis-­yourdigitallife, без да е дал изрично разрешение на Facebook да му го предлага.

Ако действително се наложи 40 000 долара за всяко нарушение, то за 270 000 потребители, изтеглили приложението без да знаят какво точно ще се случи, глобата трябва да бъде 10.8 млрд. долара. Но от това теглене всъщност са засегнати 50 млн. души, тъй като Кеймбридж Аналитика се е добрала до информация за приятелите във Facebook на тези 270 000 потребители, теглили директно приложението Thisis-­yourdigitallife. Тогава вече глобата би трябвало да е 2 трлн. долара.


Активните месечни потребители на социалната мрежа са се увеличили до 2.38 млрд. души, което е повече от очакваните 2.37 млрд., показват данните от отчета. Общата печалба на социалната мрежа е нараснала с 26% - до 15.08 млрд. долара – повече от предвидените от анализаторите 14.97 млрд. долара.реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com