20.09.2019 10:35

Apple не ще да плаща €13 млрд. данъци на ЕС

Видян 905 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Apple ще започне да обжалва решение на Европейската комисия, съгласно което производителят на iPhone трябва да плати данъци в размер на 13 милиарда евро, спестени от операциите на компанията в Ирландия, съобщава Technews.bg.

Apple изпраща шестчленна делегация в Общия съд на ЕС в Люксембург (вторият по важност съд в Европа), водена от финансовия директор Лука Маестри, за да участва в двудневно съдебно заседание, съобщи Ройтерс.

През август 2016 г. Европейската комисия, въз основа на собствено разследване, заключи, че Apple е ползвала незаконни данъчни привилегии в Ирландия от 1991 до 2007 г. Правителството на страната е помогнало на корпорацията значително да намали данъците си и сега Apple е длъжна да възстанови на ЕС липсващата сума.

Маргрет Вестагер, европейски комисар по въпросите на конкуренцията, съобщи, че ирландското подразделение на Apple е плащало данъци в страната по ставка от 0,005%.

Според европейските власти, Ирландия е предоставила на Apple неоправдани фискални предимства, което е позволило на американската корпорация да плаща значително по-малко данъци, в сравнение с други компании.

Apple отрича тези твърдения и настоява, че е спазила ирландския и американския данъчен закон.


 


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.