07.10.2019 09:30

БАН започва квантови изследвания в близко бъдеще

Видян 712 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Технологията ще се използва за предсказване на явления и процеси


Проектът на БАН и още няколко научни организации за Център за компетентност по квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска предстои да се реализира напълно, съобщи експерт от Академията пред Bloomberg TV Bulgaria.

 

„Създаването на такъв център е наистина достижение и за България, и за партньорите ни от ЕС. Той стартира преди около година и половина и вече приключва като строително-монтажни дейности и апаратура. Това е един интердисциплинарен проект, насочен към квантовата комуникация”, заяви акад. Чавдар Руменин от Института по системно инженерство и роботика към БАН.

 

Една от целите на центъра ще бъде да се предсказват някои неблагоприятни явления и процеси от критичната инфраструктура и от човешкия характер, допълни той в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

 

„Ще се разиграват стратегически игри. За следващите три години целта е да започнем научни изследвания”, каза акад. Руменин.

 

Квантовите технологии са бъдещето. За момента нищо по-авангардно и иновативно не съществува, подчерта ученият. Европейската комисия е дала 90% от средствата и за нашия център, и за други центрове, а останалите 10% са от Министерството на образованието и науката.

 

Ще бъде направен комуникационен експериментален канал за предаване на криптирана и декриптирана комуникация. „Ще има възможност да се криптира информация и да бъде пренасяна чрез фотони. Това е квантово свойство на светлината, с което се характеризира светлинният лъч. Този лъч се дели на две части, които носят информация”, поясни акад. Руменин.

 


Източник: Technews.bg

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини