24.03.2020 15:03

Създадоха мобилно приложение за цените на лекарствата

Видян 330 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Здравното министерство разработи мобилно приложение за проверка на пределната цена на лекарствените продукти, публикувани в приложенията на Позитивния лекарствен списък, регистъра на пределните цени и регистъра на максималните продажни цени. Още преди или при закупуването на лекарствени продукти от аптечната мрежа, вече всеки потребител ще може да провери каква е пределната цена, на която лекарството е разрешено да се продава. Проверката може да се извършва в реално време чрез уеб-портала и мобилното приложение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Мярката е свързана с предотвратяване продажбата на лекарствени продукти на цени, различни от образуваните по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. „Това се налага поради зачестилите сигнали за повишаване цените на лекарствата, отпускани без лекарско предписание“, съобщават от администрацията.

Уеб-порталът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти се намира на интернет адрес: https://portal.ncpr.bg. Мобилното приложение за достъп до цените на лекарствените продукти е разработено за операционна система Android, като до няколко дни ще бъде налично и приложението за операционна система iOS.

След отваряне на мобилното приложение е необходимо да се въведе търговското наименование или международното непатентно наименование (INN) на лекарствения продукт, за който е необходима информация. Наименованието на лекарствения продукт следва да бъде изписано на латиница точно и достоверно. В противен случай визуализирането на лекарствения продукт няма да се осъществи.

След въвеждането на търговското наименование или INN, на екрана се визуализират данни за всички лекарствени форми на съответния лекарствен продукт в окончателна опаковка – INN, цена на дребно, с вкл. ДДС (продажна цена в аптечната мрежа), цена на едро, с вкл. ДДС и режим на предписване.

В резултат на търсенето се удостоверява пределната/максималната продажна цена на лекарствения продукт при закупуване в аптечната мрежа.

Припомняме, че през 2019 г. стартира и интернет платформата за липсващи лекарства - https://moeto-lekarstvo.com/. Създателите на сайта обобщават постъпилите сигнали всеки месец и да ги предават на предавани на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Сигналите за липсващите лекарства може да се подават и анонимно от пациентите.


 Мобилното приложение за достъп до цените на лекарствените продукти може да изтеглите от: https://ncpr.bg/images/android_medicine/medicine.apk


Източник: puls.bgДобави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !