07.04.2020 10:24

Машините ще си говорят на свой език

Видян 643 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Продуктовите мениджъри от цял свят трябва да са сигурни, че машините, независимо от техния производител, могат да „разговарят на един и същи език. А този универсален език е „umati”  (universal machine technology interface) – интерфейсният стандарт, представен по време на изложението за металообработващи машини и технологии ЕМО, което се проведе през септември миналата година в Хановер”, заяви Хартмут Рауен, заместник изпълнителен директор на VDMA  (Асоциация на  машиностроителната промишленост в Германия), съобщава Technews.bg.

Целта е ясна – да се установи един стандартизиран език за общуване между машините. „Нашата концепция е с фокус върху потребителите в основните промишлени сектори”, поясни Рауен по време на онлайн пресконференция, излъчена от Франкфурт на Майн.


Над 30 специализирани групи от 17 професионални асоциации работят по създаването на специфичния технологичен интерфейс. Това тясно сътрудничество създава основата на реално, отворено взаимодействие между машините и софтуерните системи, независимо дали са в склада или в облака. „Единствено VDMA   разполага със средствата за обединение на нужните ресурси в широк спектър от продуктови сектори”, подчерта Рауен.


Производствените компании притежават не само машини, но и свои собствени индивидуални комбинации от машини, оборудване, роботи и системи. Ако всички тези технологии могат да съществуват в обща екосистема, която да е идеалната среда за решения от типа „plug-and-play”, ще могат да се спестят много време и средства на крайните потребители, коментира д-р Вилфред Шефер, изпълнителен директор на VDW (Сдружение на немските производители на металообработващи машини).


Машиностроителният бранш и инженеринговите компании са приели OPC UA (OPC Unified Architecture) като стандарт за обмен на данни. Най-общото описание на този стандарт е, че той осигурява унифицирана рамка за взаимодействие между машини и системи. В хода на разработването му специално за машиностроенето става ясно колко важно е да има уеднаквени дефиниции за голяма част от огромното разнообразие на продукцията в този бранш.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.