05.06.2020 10:06

Млади българи правят науката за климата достъпна за всички

Видян 294 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Колектив от млади експерти представя „Климатека“ – онлайн информационна платформа, която има за цел да направи науката за климата достъпна за всички. Каузата на екипа е да информира за причините и следствията от климатичните промени, за да могат читателите да бъдат аргументирана страна в разговора за климата. Официалният старт на „Климатека“ е на 5-и юни, Световният ден на околната среда. „От години има научен консенсус, че климатът се променя и че човешката дейност допринася и ускорява тези промени, но въпреки това продължават да витаят дезинформация и заблуди за този проблем в общественото пространство. Затова първата крачка към справянето с климатичните промени е да сме информирани и да разбираме случващото се. А ключът към това знание е науката, поднесена по достъпен и разбираем начин за всеки един от нас.


Това е ролята, която ще заеме „Климатека“, коментира Пламена Маринова, основател на платформата. Четирима млади експерти стоят зад сайта, в лицето на Симеон Матев, Петко Божков, Борислав Григоров и Пламена Маринова. Момчетата са научният авторски състав и специалисти в сферите на климатология и метеорология, геоморфология и биоразнообразие. Те са докторанти и настоящи преподаватели в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Отвъд академичния им път обаче, те са обединени от идеята, да оборят океана от недостоверни „новини“ и „факти“ за климатичните промени и да създадат мост между академичния свят и останалата част от обществото, като публикуват регулярни статии за различни сфери засягащи темата, но на достъпен език. А Пламена е основателят и двигателят на проекта. Тя има опит в сферата на корпоративните комуникации, стратегическия маркетинг и реклама, а наскоро решава, че със знанията и експертизата си може да допринесе за обществено значима тема и създава „Климатека“. В climateka.bg ще са представени авторски статии в научнопопулярен стил в различни направления, свързани с климатичните промени, които обясняват защо и как се случват всички тези процеси. Съдържанието в „Климатека“ е разделено в две основни направления. Първото е авторски публикации, обособени в следните категории: атмосфера, биоразнообразие, земеделие и почви, икономика и енергетика, природни процеси и други.


А второто направления е „Митове“, което развенчава често разпространени и подвеждащи теории свързани с климатичните промени. „Климатека“ отваря виртуалните си врати на 5-и юни, от 17:30 ч., с онлайн събитие на живо във Фейсбук страницата на платформата. То ще включва представяне на екипа и идеята, като всеки ще може да зададе въпросите си като коментар под видеото.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.