20.01.2021 10:51

Колкото повече са парите, толкова по-голямо и по-често е удовлетворението от живота: Проучване

Видян 2526 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оказва се, че колкото повече са парите, толкова по-голямо и по-често е удовлетворението от живота, заключава изследването, публикувано в PNAS.org – уебсайт на Националната академия на науките на САЩ. Резултатите опровергават предходни проучвания, според които след определен праг на доходи настъпва плато – т.е. парите повече не влияят на чувството за благополучие, предаде technews.bg.

В изследването са участвали 33 391 доброволци на възраст от 18 до 65 години, които са предоставяли данни за своите емоции и чувства, попълвайки кратки анкети през целия ден, в произволно избрани моменти. Така например, участниците са отговаряли на въпроси от рода „Как се чувствате сега?” и „Колко сте доволни от живота като цяло?” с опции, вариращи от „много лошо” до „много добро”, от „съвсем не” до „изключително”.

Проучването е проведено с помощта на специално мобилно приложение, създадено от Мат Килингсуърт, старши изследовател в училището Уортън към университета в Пенсилвания, който е и автор на изследването. Според някои други проучвания, за да бъде човек щастлив, е достатъчно да има определен праг на доходи, но Килингсуърт стига до друг извод в своето проучване. Той твърди, че няма праг, след който парите престават да имат значение за човека.

Досегашните изследвания по правило включваха самооценка на благополучието (благосъстоянието) и удовлетворението от живота като цяло. Мат Килингсуърт отива по-далеч, като се фокусира и върху преживяното благополучие, т.е. как се чувства човек в определен момент от настоящето.

Допълнителните критерии за преживяно благополучие включват 12 чувства и емоции: увереност, вълнение, интерес, гордост, страх, гняв, скука, тъга, стрес и т.н. Такава подробна снимка на ежедневието (общо участниците са направили почти 1726 отчета) позволява на учения да сравнява резултатите със средното ниво на благополучие на всеки от участниците.

Килингсуърт заключава, че усещането за благополучие и щастие често продължават да се засилват заедно с растежа на доходите. Предишни изследвания установиха, че преживяното благополучие не се увеличава при доходи от над 75 000 долара на година. Но резултатите от новото проучване показват, че преживяното благополучие се повишава линейно с ръста на доходите, като наклонът при над 80 000 долара е толкова стръмен, както и под този праг.

Това предполага, че по-високите доходи все още имат потенциал да подобрят преживяното благополучие на хората в богатите страни, вместо да се стигне до плато. Според Килингсуърт, това се дължи на факта, че колкото повече пари има човек, толкова по-силно е чувството му за контрол над живота.

Независимо от това, ученият предупреждава да не третираме финансите като еквивалент на щастието. „Хората, които приравняват парите към успеха, бяха по-малко щастливи от тези, които не правят това. Също така разбрах, че хората, които печелят повече пари и работят по-дълго, изпитват голяма липса на време”, споделя Мат.


 (снимка: CC0 Public Domain)Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !