05.04.2021 14:01

Мащабен проект за производство на зелен водород стартира в Германия

Видян 1805 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компаниите ArcelorMittal Bremen, EWE, FAUN, Gasunie, swb и TenneT се обединяват за пускане на проекта Clean Hydrogen Coastline в Германия, съобщава 3e-news.net.

Партньорите по този проект имат намерение да интегрират в енергийната система до 400 мегавата електролизни мощности със системи за съхранение на водород. Общите инвестиции в проекта се оценяват на сумата от 1,3 млрд. евро.

Електролизаторът ще бъде изграден на участък на електроцентралата swb, разположена в Бремен и работеща на газ за доменната пещ, доставян от ArcelorMittal.

Електролизаторът обаче ще се захранва от вятърни мощности.

Според участниците в проекта, в Северна Германия като регион с вятърна енергетика, съществуват най-добри предпоставки за интеграцията на водорода като неизменна част от енергийната система и за създаване на основи за европейска водородна икономика.  В региона се изграждат електролизатори с мощност от 200 МВт с възможности за разширение до 400 МВт.

Предвижда се водородът в частност да се използва от завода за стомана на ArcelorMittal  в Бремен.

„Започнахме процес на трансформация, на подготовка за промяна на технологиите, за използване на зеления водород в производството“, допълва Reiner Blascheck , генерален директор на ArcelorMittal Bremen.

При производството на стомана водородът постепенно ще замести каменните въглища и лигнитните въглища. От 2030 г. това ще спести около 2 милиона тона CO2 еквивалент годишно. Дългосрочната цел е напълно да се декарбонизира производството на стомана. Само за провинция Бремен това означава спестяване на CO2 от почти 60 процента.

Според партньорите, основа за устойчивата водородна икономика е надеждния пазар за зелен водород. Транспортният сектор има важно значение за пазарните перспективи на водорода и следователно бързото разпространение на водородните технологии.


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.