11.09.2015 10:51

Имплант улавя ракови клетки в тялото

Видян 789 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Американски учени съобщават, че са създали миниатюрен имплант, който улавя ракови клекти, разпространяващи се в тялото. Засега изобретението е тествано само върху лабораторни мишки, пише Discovery News, цитиран от Агенция "Фокус". Клетките, движещи се от мястото на първоначално възникване на рака към други органи – процес, известен като метастаза, обикновено се засичат твърде късно, за да бъде спасен пациента.
Ранното откриване на циркулиращите в кръвта злокачествени клетки ускорява поставянето на диагноза и предписването на животоспасяваща терапия. Тези клетки обаче са съвсем малко на брой и често циркулират за дълъг период от време, преди да спрат на едно място. По тази причина засичането им е трудно. Изследването, публикувано в журнала Nature Communications, посочва, че хващането на клетките спира разпространението им и помага да се блокира развитието на болестта. Лони Ший от Северозападния Университет в щата Илиойс, която е един от авторите на проучването, посочва, че при мишки с импланти заболяването е протекло по-малко тежко в сравнение с мишки без импланти. Тя и колегите й са създали биоразградими дискове с широчина приблизително 0.5 сантиметра и са присадили по два от тях в мишки. Имплантите, които използват имунни клетки като примамка, съдържат и сканиращи устройства, засичащи наличието на уловени клетки. „Главното предимство е откриването на метастазата, преди да се разпространи в цялото тяло“, обяснява Ший. „Възможността да се ограничи разпространението на клетки дава шанс да се удължи периода за прилагане на лечение.“
Наред с това имплантът събира метастазирали клетки за анализ, улеснявайки избора на подходяща терапия. Няма причина резултатите, наблюдавани при мишки да не се повторят при хора, изтъква Ший. Тя се надява клиничните тестове върху хора, страдащи от рак да започнат скоро.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com