28.10.2016 10:15

ВЕИ инсталациите в света надскочиха въглищния капацитет

Видян 808 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път производствената мощност на възобновяемите енергийни системи по света надмина тази на въглищните електроцентрали. Според нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), ръстът е в голяма степен се дължи на нови инсталации на соларни проекти и ветроенергийни системи. Половин милион слънчеви панели са били монтирани на ден през 2015 г., според МАЕ. По две нови вятърни турбини изникват средно на всеки час в страни като Китай, съобщава Greentech.bg.


В най-последното издание на доклада на МАЕ „Средносрочен ВЕИ обзор“ агенцията се фокусира върху постиженията, направени през 2015 г. Най-значимото е, че проектите за възобновяема енергия “засенчват“ капацитета на въглищните електроцентрали в света – за първи път в световната енергетика. От добавените нови енергийни обекти по целия свят, включените 153 гигавата възобновяеми източници на енергия съставляват повече от половината от всички нови мощности, добавени през 2015 г. Това означава увеличение с 15 процента спрямо предходната година. Вятърноенергийните системи представялват 66GW от всички нови проекти за възобновяема енергия. Фотоволтаиците съставляват 49 GW. Останалите сегменти обхващат други възобновяеми енергийни източници като например водноелектрически и геотермални съоръжения.


Докладът също така прогнозира, че възобновяемите източници на енергия ще генерират достатъчно електричество, за да могат да покриват 100 процента от потреблението на енергия в Съединените щати и Европа до 2021 година. Това е само след пет години!


Въпреки мащабното увеличение на ВЕИ капацитета обаче ще бъде необходимо повече време, за да се подобри мрежовата инфраструктура и да се усъвършенстват системите за за съхранение на енергия от комунален клас. Ars Technica отбелязва, че повечето проекти за възобновяема енергия работят на малко повече от 30 процента капацитет, което означава, че се оползотворява едва една трета от потенциала за производство на чиста енергия.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.