02.05.2018 15:23

Правителството утрои парите на Антикорупция

Видян 1238 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството на Бойко Борисов утрои парите отпуснати за новия антикорупционен орган. Кабинетът ББ3 е дал допълнително 14 милиона лева на КПКОНПИ. През миналата 2017 година бюджетът на комисията е бил в размер на 6 262 000 лева, а през тази той ще надхвърли 20 милиона лева. Решението на управляващите е скандално на фона на даваните от тях едва 5 милиона за хора с увреждания.


Средствата ще се използват за финансиране на дейностите на КПКОНПИ и ще допринесат за осъществяване на основните правомощия на Комисията, аргументират се от кабинета.  Това означава, че в скоро време може да видим още подобни зрелищни арести като този на кмета на Младост Десислава Иванчева, осъществен от новата мегаструктура. Изключително интересен е въпросът доколко обаче може да бъде независим един орган, който получава парите си от определена институция, в случая правителството на Борисов.


Допълнителните 14 милиона лева се осигуряват за сметка на предвидените в централния бюджет и на преструктуриране на разходите на ведомствата, чиито звена се вливат в КПКОНПИ.


На вчерашното си заседание правителството определи КПКОНПИ за правоприемник на активите, пасивите, архива, информационния ресурс, правата и задълженията на няколко други структури – Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, съответното звено от Сметната палата и дирекцията в Държавната агенция Национална сигурност, изпълнявали функции по отменения антикорупционен закон.


В същото време шефът на новата мегаструктура, бореща се с корупцията у нас Пламен Георгиев поиска от властта полицейски правомощия за поверената му комисия.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.