21.05.2018 09:27

Банки и застрахователи крият информация от полицията

Видян 1119 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отделни дружества от банковия, застрахователния  и  пенсионно-осигурителния  сектор в България не спазват препоръките на надзорните органи за подобряване на финансовите показатели. Има и опити за прикриване на информация или заобикаляне на установените изисквания. Това се казва в годишния доклад за дейността на Държавната агенция за национална сигурност за 2017 г., публикуван на сайта на Министерския съвет. Според ДАНС рисков потенциал за дестабилизация на банковата система продължава да носи „разпространението на слухове за състоянието на отделни финансови  институции“.
Сред основните  процеси,  оказващи  негативно  влияние  върху финансовата сигурност на страната през 2017 г. е повишаване броя на банковите сметки у нас, открити от чужденци  от  рискови  държави. Паралелно  се  увеличават  паричните трансфери на същата категория чужди граждани чрез системите за бързи разплащания.
Нараства ролята на онлайн услугите, респективно на измамните схеми през интернет (напр. от типа „социално инженерство” и „фишинг”). Риска е дейността на  нелицензирани инвестиционни посредници основно чрез фиктивни онлайн платформи. Има ръст на търговията с криптовалута.
Според ДАНС се правят опити за инвестиране в българската икономика на средства с неясен/престъпен  произход. А българската финансова система се използва за трансфер на такъв капитал.
Имало и опити за „неправомерно усвояване на средства по програми, съфинансирани от Европейския съюз.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com