23.05.2018 10:27

Борисов: Стоките в АЕЦ Белене не са краставици и домати

Видян 1021 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Относно АЕЦ Белене - какви ли не теории чух. Става въпрос за следното – в момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Това каза в началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов, предаде Фокус.

 „Ако не вземем някакви мерки за тази стока, тя не е домати и краставици, а ядрени ректори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим. Продажбата става с разрешение на производителя. Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпият музей за над 3,5 млрд. лв. Хипотезата, че реакторите са много скъпи, се оказа невярна. И руският производител ни ги докара и ни ги стовари в двора. Осъди ни в Париж да ги платим с лихвите. Лихвите ги опростиха“, заяви Борисов и уточни, че не може да разбере протест срещу него, че ще има среща в Русия при положение, че президентът е там. „Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен. Има логика. Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съветът в София има успех. Безспорно има успех – цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Не случайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната“, каза още Бойко Борисов.

От своя страна, министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че ако парламентът им даде мандат, ще започнат подготовката за разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор. "Това ще бъде доста дълъг процес. Трябва да се разработи такава процедура, която да гарантира максимална публичност, прозрачност, обективни критерии", посочи Петкова във връзка с инвеститорския интерес към проекта за АЕЦ Белене след откриването на Международната конференция за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката.

 „В рамките на тази процедура ще проверим до колко реален е този инвеститорски интерес“, заяви тя. Попитана очаква ли интерес от други държави за проекта АЕЦ Белене Теменужка Петкова коментира: „Първо да видим дали ще имаме зелена светлина от парламента. Това е изключително важно“. „Няма как да се водят разговори, без да сме провели разговори с конструктора на проекта и производителя на оборудването- Росатом", каза още енергийният министър.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com