14.07.2018 07:47

Как обръчи на депутати и здравни шефове съсипаха болницата във Враца

Видян 2603 пъти | Коментари 5
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Разследване на Биволъ установява, че в източването на МБАЛ “Христо Ботев” – Враца участват бивши здравни шефове, влиятелни бизнесмени и роднини на депутати. Свързани с тях фирми дублират дейността на болницата по модела “болница в болницата”, докато я обслужват чрез обществени поръчки и пречат на нейното реформиране, използвайки властови ресурс. Публикуваме пълния текст на разследването, което ще има и продължение:

„Финансовите проблеми на фалиралата МБАЛ “Христо Ботев” – Враца, където персоналът не е виждал заплати от месеци, започват отдавна, но още по-отдавна започва нейното съсипване в полза на добре обозначен обръч от фирми.
През далечната 2000 г. в рамките на здравната реформа са отделени болничната и доболничната помощ. Във Враца болничната се изпълнява от МБАЛ „Христо Ботев“- Враца и бившите общински диспансери, които не припокриват дейността на многопрофилната болница. Доболничната помощ се концентрира в новообразуваното дружество „Диагностично консултативен център“ /ДКЦ 1/, което съществува и до днес и е сто процента общинско дружество.
През това време директор на Районната здравно осигурителна каса е д-р Александър Семков, а негов заместник е д-р Соня Съботинова. Ролята на Касата е ключова за финансирането и оцеляването на търговските дружества, в каквито са трансформирани както болничните заведения, така и тези за извънболнична помощ.

Частният медицински център на РЗОК

В края на декември 2000 г. се регистрира частният Медицински Център “Света Ана“ с предмет на дейност извънболнична помощ. Още тогава се говори в медицинските среди, че това е частен медицински център на Районната здравноосигурителна каса. Това се потвърждава и документално.
Собственици се явяват Ангел Ценов Симеонов (34.2% от капитала), Антоанета Николова Георгиева (25.0%), Венетка Младенова Каменова (25.0%) и Величко Димитров Георгиев (15.8%).
Венетка Младенова Каменова, родена през 1934 г. е майка на Анета Трифонова Семкова, която е съпруга на директора на РЗОК-Враца Александър Иванов Семков.
Казано по-просто, тъщата на шефа на РЗОК държи една четвърт от акциите на частен медицински център. През 2010 г. възрастната тъща продава своя дял на сина на д-р Семков – Иван Александров Семков, който и до момента е съсобственик в МС “Света Ана”.
Величко Димитров Георгиев е от София, съпругата на Величко се казва Зоя Иванова Георгиева с моминско име Здравкова. Тя е сестра на Янко Иванов Здравков, който по това време е експерт към РЗОК. Запомнете това име.
Шефът Семков и експертът Здравков имат преки и трайни общи бизнес интереси. Те и до момента са съсобственици във фирмата “Монада”, а през 2010 г. са били съсобственици в “Ирис БГ”, която сега е известна като “Ирис Имоти”.
Ангел Ценов Симеонов е влиятелен местен бизнесмен а Антоанета Николова Георгиева е жената, с която той

 

продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com