09.08.2018 10:51

Община Пловдив ще връща европари заради нередности

Видян 906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Община Пловдив е била санкционирана с 5 % от бюджета на европрограмата „Региони в растеж” заради нередности при една от обществените поръчки, научи TrafficNews.bg. Управляващият орган на европрограмата към Регионалното министерство е наложил корекцията заради  проекта "Модернизация на инфраструктурата и подобряване качеството на образователната среда в ПГХТТ".  Така градската администрация ще трябва да върне  5% от 886 704 лева на управляващия орган.

Ремонтът в Професионалната гимназия по хранителни технологии и техники бе стартиран през февруари тази година.  Общата стойност на реконструкцията е 1 399 985,87лв. с ДДС, като 85 % от сумата е по „Региони в растеж”, а останалите 15 % или 210 хил. лева са принос на градската администрация.  Строително-монтажните работи включват мерки на енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда, оборудване и обзавеждане на лаборатории, кабинети за практическо обучение, учебни работилници.

В мотивите на управляващия орган за санкцията е записано, че градската администрация е нарушила процедурите по Закона за обществените поръчки в частта й при написаните критерии за избор на изпълнител.  В документите е било посочено, че участниците в процедурата задължително трябва да разполагат през целия период на изпълнение на договора, с проектанти, притежаващи пълна проектантска правоспособност. От администрацията обаче не са предвидил възможност за чуждестранните участници да представят еквивалентен документ съгласно националното си законодателство. Победител в обществената поръчка е столичната фирма „НСК – София” ЕООД, а други три компании са били отстранени.

От Община Пловдив са атакували решението в Административния съд, но магистратите са  отхвърлили жалбата срещу управляващия орган на европрограмата. Градските власти могат да обжалват решението в двуседмичен срок във ВАС.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини