15.08.2018 13:05

300 свещеници насилили поне 1000 деца в Пенсилвания

Видян 502 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

300 католически свещеници са насилвали сексуално повече от 1000 деца, разкрива доклад за католическата църква в САЩ. Мащабният скандал засяга шест епархии в щата Пенсилвания: Питсбърг, Скрантън, Ери, Алънтаун, Грийнсбърг и Харисбърг. За останалите две енории в щата данните бяха публикувани по-рано и разкриха сходни резултати, съобщава OFFNews.bg.

Смята се, че стотици свещеници са извършвали сексуално насилие над деца от 40-те години на миналия век досега, като в същото време висши служители в църквата, включително действащият архиепископ на Вашингтон, не само не са предприели действия срещу престъпленията, а са ги прикривали. Това стана ясно от доклада на съдебните заседатели, които разглеждаха делото.

Реалният брой на малтретираните деца може да е и много по-голям, тъй като част от църковните документи са били изгубени, а жертвите се страхуваха да свидетелстват, пишат още съдебните заседатели. Те обвиняват кардинал Доналд Вюрл, който ръководи католическата църква във Вашингтон, че е съучаствал, като е прикривал злоупотребите на свещениците, когато е бил епископ на Питсбърг.

Повечето от жертвите в Пенсилвания са момчета, но има и момичета. Те са били в тийнейджърска възраст и преди пубертета и са били изключително грубо и грозно изнасилвани. Има места от доклада, които е трудно човек да прочете, описва Си Ен Ен. Някои жертви са били напивани с алкохол и измъчвани. Други били изнасилвани вагинално, анално или орално.


Ето някои от описаните случаи:

- В епархия Грийнсбърг свещеник забременил 17-годишно момиче, подправил брачно свидетелство с фалшив подпис на пастор, а няколко месеца по-късно се развел с девойката. Въпреки това му било позволено да остане на служба благодарение на "благосклонен епископ".

 - В Харисбърг свещеник изнасили 7-годишно момиче, което по това време лежало в болница за вадене на сливиците.

- В Питсбърг свещеник преследвал и прелъстил 15-годишно момче, за което църквата разбрала, а самият духовник признал, че е имал садо-мазо актове с няколко момчета.

- В Алънтаун свещеник си признал, че е измъчвал момче и потърсил помощ, но въпреки това останал на служба още седем години.

- Отново в епархията в Алънтаун духовник насили сексуално няколко момчета, а след това получил препоръка за работа в Disney World.

- В Скрантън свещеник, който по-късно бил осъден за сексуално посегателство над деца, се оказал ХИВ позитивен от пет години.

- На пресконференцията за представяне на доклада присъстваха и няколко от жертвите. Мъж на 83 години разказа, че никога не е успял да покаже любов и нежност към съпругата и децата си заради нанесената травма в детството. Жена разказа, че ѝ е било посягано още когато е била на годинка и половина.


Източник: OFFNews.bg

 

 

 


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини