23.08.2018 09:38

Кадър на фалирала руска банка поема застрахователния надзор на България

Видян 1539 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Оставката на Ралица Агайн като заместник-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) поднесе застрахователния надзор в България в ръцете на кадър на национализираната проблемна руска банка „Открытие“.


В свое съобщение КФН съобщи, че е определила своя член Владимир Савов да отговаря временно за надзора на застраховането на мястото на подалата оставка по искане на правителството Ралица Агайн.


Савов ще има правомощията на зам.-председател на КФН, каквато беше Агайн, докато Народното събрание избере титуляр за поста.


Владимир Савов е член на КФН, с ресор подпомагане на политиката по анализ и оценка на рисковете на финансовите пазари, усъвършенстване на надзорната практика и защита интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица. Той беше избран от Народното събрание през януари 2014 г. От представената му тогава биография стана ясно, че през последните 4 години, преди да акостира в КФН, Савов е работил като директор на аналитичния отдел на руската финансова корпорация „Открытие“. В свой текст от 2014 г. „Биволъ“ цитира руски медии, които определят „Открытие“ като свързана с банката на Кремъл ВТБ, както и с рейдърски скандали.


През годините Савов често е бил определян като номинация на ДПС, но движението никога не потвърждавало издигането му.


Банка „Открытие“ всъщност е една от седемте най-големи руски банки и най-голямата руска изцяло частна банка, преди да изпадне във фалит и да бъде национализирана през 2017 г., пише Студия Трансмедия.


Към септември 2017 г. тя се нарежда на седмо място по активи с около 2.7 трлн. рубли, или близо 39 млрд. евро. Тя е част от финансова група, която включва «Росгосстрах банк», застрахователната компания «Росгосстрах», пенсионните фондове «НПФ Лукойл-гарант», «НПФ электроэнергетики» и др.


През септември обаче контрола в „Открытие“ пое Руската централна банка. Първите коментари след национализацията на 75% от банката бяха, че това е „големият експеримент на Кремъл“. Първите прогнозни данни са, че спасяването ще струва между 4.3 млрд. и 6.9 млрд. долара, което го превръща в исторически най-голямото в страната досега.


Сред собствениците ключовата фигура е основателят й Вадим Беляев, който контролира непряко 29% от капитала. Със значително дялово участие са добре познатите лица от „Лукойл“ Вагит Алекперов и Леонид Федун. Дялове имат и VTB Group, Александър Мамут, Александър Несис и други известни като близки до Кремъл олигарси.


„Открытие“ е приемана като „резервна“ банка на ВТБ или като банката на висшия мениджмънт на ВТБ.


В периода 2009 – 2017 г. корпорацията „Открытие“ се разраства ударно и придобива редица активи. „Биволъ“ цитира анализи от руската преса, които свързват корените на успеха с това, че в самия разгар на кризата през 2009 г. ВТБ купува 19,9% от акциите на „Открытие“ за 5 млрд. рубли (166 млн. долара). Това става в момент, когато пари няма практически в никого и позволява на „Открытие“ да започне агресивно да увеличава своите активи.


„Открытие“ е банката, в която според инфорамация на „Трансмедия“ са заложени 46% от контрола над БТК. Това е делът, който номинално се води притежание на председателя на Надзорния съвет на БТК Спас Русев.


Така БТК се оказва под контрола на две руски банки, които са директно свързани с официалната политическа власт в Кремъл – ВТБ и „Открытие“. И докато ролята на ВТБ като кредитор, а и като собственик в БТК е добре известна, то появата на „Открытие“ си е истинско откритие.


Владимир Савов беше избран за член на КФН през януари 2014 г., когато беше гласувана и кандидатурата на сега вече подалата оставка Ралица Агайн.


Предложението за двамата беше направено от тогавашния председател на КФН Стоян Мавродиев. Номинациите и гласуването дойдоха изненадващо, без да са включени в дневния ред – като извънредна точка, внесена от председателя на Народното събрание по това време Михаил Миков.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !