20.09.2018 16:50

Бг цигарената мафия пуснала пипала в Унгария, Испания, Полша и Гърция

Видян 706 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Унгария, Испания, Полша и Гърция са разбити фабрики за производство на нелегални цигари по информация на МВР. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров за нелегалното производството и разпространението на цигари. Той бе на заседание на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Цацаров обясни пред депутатите, че "черното" производство било отлично организирано, за целта обикновено се ползвали стари промишлени халета. Освен това производствените мощности били мобилни и лесно се премествали от едно място на друго, включително и в други държави. Същото се отнасяло и за работната ръка. Работниците често живеели на място в нелегалните фабрики.

„На база на данните от ГДБОП можем да кажем, че машините са от български производители, транспортирани към Унгария. Във фабриките работят български работници и специалисти“, навлезе в подробности главният прокурор, цитиран от "Фокус". „В Унгария са задържани 12 човека, 10 са българските граждани“, посочи Сотир Цацаров и уточни, че и суровините, и материалите за производство на нелегалните цигари произхождат от България.

В България има истински сериозен промишлен капацитет, пълна мобилност и пълна автономност на работата при производството на нелегални цигари, каза още пред депутатите главният прокурор.

„В България има модерни машини, цели поточни линии, които са и мобилни. Могат да бъдат преместени без особени проблеми от един град в друг, или в друга държава“, заяви той.

„Има и пълна автономност на производството, то е от закрит тип“, обясни главният прокурор. „В две от фабриките у нас работниците са чужди граждани от бивши социалистически републики. Живеят изолирано във фабриките“, посочи Сотир Цацаров и допълни, че във фабриките има и сериозна охрана и наблюдение. „Установената фабрика в Карнобат е оборудвана с 2 модерни дизелови генератори. Единият е открит вътре в помещението, другият отвън. Те гарантират непрекъсната работа на фабриката“, коментира главният прокурор и уточни, че така по никакъв начин не може да бъде установено, че в помещенията се осъществява промишлена дейност. Сотир Цацаров посочи, че по случая в Тутракан халетата са бивши консервни фабрики, в Горна Оряховица - цяла поточна линия, в Калугерово - машина за производство на тютюн, а в Сапарева Баня - поточна линия от машина за производство и пакетиране на цигари.

 

Източник: Епицентър.бг

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com