18.10.2018 13:50

По-високи данъчни оценки към удвоения налог на апартаментите от Горанов

Видян 1546 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият пакет данъчни промени, който управляващите скоростно пробутват през парламента, на практика ще доведе и до по-големи данъци при покупко-продажбите на апартаменти. Хората на финансовия министър Горанов продължават да твърдят обаче, че и удвоеният налог за основно жилище, и 30% по-високия за коли над 15 г. не били вдигане, поради което не нарушавали коалиционното споразумение и правителствената програма, които са едва на годинка и пет месеца.


Нотариусите вече ще бъдат задължени да докладват в общините какъв данък е платен за всяка сделка с недвижим имот или моторно превозно средство. В 7-дневен срок те ще трябва да уведомят какъв е платеният налог за придобиване на имуществото и върху каква сума е начислен той.


Това е записано в разпоредба, която е част от правителствения пакет за данъчни промени за 2019 г., съобщава Сега. Те трябва да бъдат обсъдени в Народното събрание тази седмица.


   Данъкът при покупко-продажба на недвижимо имущество е върху по-голямата сума между продажната цена и данъчната оценка. При превозните средства налогът не трябва да бъде по-нисък от застрахователната стойност.


Целта на разпоредбата е общините да разполагат с точна информация на каква цена е сключена сделката, за да се използва това като база при определянето на годишните данък сгради и данък превозно средство. По този начин ще може да се осъвременят  (сиреч, да бъдат вдигнати в пъти) данъчните оценки на недвижимите имоти, които за голяма част от жилищата не са променяни от 1998 г.


Нотариусите ще бъдат задължени електронно да правят справки дали за автомобила е платен годишният данък, преди да изповядат сделката за него. Справката ще става чрез системата за обмен на информация, поддържана от финансовото министерство, към която всяка община е задължена да подава данни. Ако такава проверка не може да се направи, от клиентите ще се изисква да представят удостоверение за платен данък на хартия.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.