24.10.2018 15:00

Кабинетът харчи по 28 млн.лв. на ден, плюс това актуализират бюджета

Видян 1885 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината. Плановете на управляващите са бюджетът за 2018 г. да завърши с 0.5% профицит. При очакван брутен вътрешен продукт от порядъка на 110 млрд. лева тези 0.5% се равняват на около 550 млн. лева. В момента хазната е на плюс с 2.5 млрд. лева, но в оставащите седмици до Нова година излишъкът буквално ще се стопи. Трескавото харчене на бюджета по Коледа без санкция на парламента вече се превръща в управленска традиция, пише Сега.


Тези намерения бяха потвърдени от шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова със запазен правоговор: "Към момента излишъкът е 2.5 млрд. лв., но ще бъде стопен до края на годината до 0.5% от БВП. За трета поредна година този излишък ще се формира заради планирани, но неосъществени капиталови разходи", призна Стоянова пред БНР вчера. 19 минути припомня, че тези капиталови разходи, които формират излишъка, са пари, предвидени за строеж и ремонт на пътища, болници, училища, ВиК инфраструктура в безнадеждно изоставаща ни технологично страна. Защо не се правят, след като са предвидени и защо това става за поредна година никой не пита, освен нас, финансовия министър Горанов. Който предпочита на всичко отгоре и да вдига данъци – от догодина двойни на основните жилища с осъвременяване – т.е.вдигане на основата, на старите коли, даже на дрехите втора употреба, които обличат 50% от българите.


В същото време в преходните разпоредби на проектобюджета за догодина финансовият министър Владислав Горанов предлага актуализация на тазгодишния бюджет, допълва Сега. Поправката е заради 100-те милиона лева, "дадени" от премиера Бойко Борисов на полицаите за увеличение на заплатите им, след като те излязоха на протест в началото на годината. Точната сума, с която се увеличават разходите за персонал, е 117 млн. лв. Със същата сума се орязват капиталовите разходи - т.е. инвестициите на държавата.


Традицията с трупането на излишъци и експлозивното харчене на огромни суми по неособено прозрачен начин на финала на годината предизвиква остри критики от икономистите и опозицията. Неотдавна и президентът Румен Радев се възмути от порочната практика и настоя харченето на излишъка да става след дебати и с решение на Народното събрание, а не с министерски постановления. Според Менда Стоянова обаче по-интензивното харчене през ноември-декември било „нещо нормално за бюЖетния цикъл” - в края на годината приключвали проекти, възложени по-рано, тогава се извършвали и разплащанията. Такива били и разходите, които ще стопят 2 млрд. лева от сегашния излишък. "Това са множество проекти на различни министерства, които по списък са заявили, че ще се разплатят", поясни Стоянова.


Големият излишък се дължи на неизпълнените инвестиции, а причината за това е бавното усвояване на еврофондовете. "Тук, за съжаление, трябва да отбележим, че почти по всички оперативни програми има изоставане вече за трета година", посочи шефката на бюджетната комисия. По последни данни едва 1/5 от отредените за България близо 10 млрд. евро за периода 2014 - 2020 г. са разплатени до момента. Забавянето е причина и предвиденото съфинансиране от държавния бюджет да бъде "спестено". "Всички тези икономии, направени през 2017 и 2018 г., ще бъдат похарчени вероятно в следващата и в 2020 г. В края на програмния период ще има форсиране“, подчерта Менда Стоянова. По думите й именно ускоряването на европроектите е причина бюджет 2019 отново да се планира с дефицит, макар и само с 0.5% от БВП.


Разходите, които държавата смята да направи догодина, растат спрямо планираните през тази година с 5.1 млрд. лв. В проектобюджета за 2019 г. е записано, че държавата ще похарчи 44.457 млрд. лв. Както стана ясно, 1/5 от увеличението се дължи на 10-процентното вдигане на бюджетните заплати и с 20% - на учителските. Повече средства се дават за субсидии, социални и здравноосигурителни плащания. Повече са и капиталовите разходи. Предвижда се те да достигнат рекордните 6.8 млрд. лв. За тази година са планирани 6 млрд. лв., но реално са направени разходи само за 4.7 млрд. лв.


Освен заради по-голямото усвояване на еврофондове, което очакваме, но не постигаме поредна година, капиталовите разходи растат допълнително и заради изместване на няколко нереализирани през последните две години проекта като тол системата на стойност 215.3 млн. лв. През 2020 и 2021 г. разходът за тол системата и електронните винетки нараства съответно с 263 и 294 млн. лв.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !