25.10.2018 12:30

КНСБ обяви проектобюджет 2019 за най-добрия на Борисов

Видян 645 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Проектобюджетът за 2019 г. е най-добрият досега в управлението на Бойко Борисов, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред Координационния съвет на синдиката.

На Координационния съвет присъства финансовият министър Владислав Горанов, който ще представи параметрите на проекта за държавен бюджет за 2019 г.

До средата на ноември ще стане ясно ще има ли и при какви условия коледни добавки за пенсионерите. От думите на Горанов стана ясно че това е реалистично предвид реализираните икономии.

КНСБ одобриха параметрите на бюджета и най-вече разходите за увеличаване на заплатите в бюджетния сектор и максималния осигурителен доход - именно това остава основният спор между работодатели и синдикати.

"Нарастването на разходите в много от перата е значително, като те могат да осигурят добри политики в отделните сектори, направления и най-вече едно прилично нарастване на възнагражденията на около 440 хиляди, които получават своите възнаграждения от бюджета на републиката", каза Пламен Димитров.

Икономисти и представители на бизнеса обаче остро разкритикуваха проекта за държавната сметка през следващата година. Причините – сериозното завишаване на разходите за нереформирани системи, слаби механизми срещу отклонения в бюджетната дисциплина и увеличаване на данъчното бреме в директно противоречие с предизборните обещания на ГЕРБ.

"Няма как да очакваме 100% съвпадения на позициите между правителството и синдикатите. Този път обаче сме доста близко спрямо това, което очакват синдикалните членове. Въпреки че работодателите биха упрекнали една теза, която свързва директно очакванията на синдикатите с фискалната рамка. Тази ревност между работодатели и синдикати не трябва да съществува", заяви Владислав Горанов.

По думите му се върви в заложената още през 2014 г. фискална рамка и през 2020 г. бюджетът ще е балансиран.


Източник: бТВ


 Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.