30.10.2018 16:00

Краят на химиотерапията? Всички ракови клетки имат код убиец, който може да бъде задействан без изтощителното лечение

Видян 1109 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


    Изследователи от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс установиха, че нашите клетки могат да се самоубият. В момента това става от самата болест или чрез използването на химиотерапия. "Кодовете за убиване" могат да бъдат синтетично дублирани и да бъдат ефективно използвани в борбата срещу рака, показва проучване, публикувано в Nature Communications.

Експертите предвиждат, че злокачествените клетки могат да бъдат насърчавани да "се самоубият", без да се изпомпват в тялото токсични химически вещества, както става при химиотерапията.

Веднага щом вътрешните бодигардове на клетката почувстват, че мутира в рак, тя самоактивира кода за убиване. Те са вградени в рибонуклеинови киселини, като са се развили преди повече от 800 милиона години отчасти, за да предпазят тялото от болести.

Въпреки своята функция, те не винаги могат да се конкурират с агресивните тумори. Затова учените изкуствено стимулират тези малки РНК чрез определени вещества. Експертите използват синтезираните РНК, като директно ги въвеждат в клетките и задействат ключа за убиване. Това е от голяма  полза за пациента, който се лишава от страничните ефекти на химиотерапията.

Целта не е да се измисли нова изкуствена токсична субстанция, а да се използвам механизъм, създаден от самата природа.реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com