10.03.2009 16:46

Нова криза: няма камиони и кофи за смет в София

Видян 1332 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
До две седмици София остава без камиони за смет
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Няма причина „Новера“ да остави на общината камионите си за събиране на отпадъци. Същото важи и за контейнерите за смет при прекратяване на договора”, коментираха за 19` запознати с казуса юристи.
На 9 март Общинският съвет даде по негово настояване мандат на кмета Бойко Борисов да развали концесията с „Новера” за почистването на 19 района на София. Това ще наруши договора между София и чистачите, чийто срок е до 2012 г.
„Новера“ ще бъде принудена след края на този месец да изтегли сметопочистващата техника. През 2007 г. трите компании - Волф 96 ООД, ДИТЦ АД и Чистота София АД разполагаха с над 350 камиона за събиране на отпадъци.
Според общинари кметът и подчинените му не са дали отговор на въпроса - има ли администрацията физическата готовност да реагира за толкова кратко време.
Само Бойко е оптимист и по отношение на специализираните возила. Той се надява, че ще окаже познатия му от охранителските години натиск върху австрийските банки – кредитори на “Новера”, които трябвало да ги дадат на общината. Въпросът обаче подлежи на обжалване и дълги процедури в съдилищата на България и Австрия.
Вариант 2 е да бъдат поръчани нови камиони с пари от общинския бюджет. Такива средства в рамките на поне 30 милиона евро обаче не са предвидени. За поръчка следва да бъде обявен конкурс за обществена поръчка. Той да бъде спечелен, да мине срокът за обжалбване, да е направи заявка във фабрика, тя да изпълни поне за шест месеца заявката и т.н. Цялата машина не може да се завърти за по-малко от година.
Какво ще се случва със здравето на хората в двумилионния град през това време? Дали буйният нрав на кмета и сълзите на неговата заместничка Бояджийска са добър съветник в тази ситуация?
Както се вижда, общината не може да направи доста по-елементарния търг за чистене на 5 района вече две години и по тази причина изправи София пред най-заплетения казус в общинската история.
Вариант 3 е “Новера” доброволно да се предаде на Бойко и да му пристане, както той вече изяви желание. Дългът на фирмата към чужди банки обаче е на по-ниска стойност от парите, които собственикът – фондът Икуест, е платил на бизнесмена Румен Гайтански, дружески наричант от кмета Вълкът. Разминаването според пресата е над 10 милиона евро.
При създадената от кмета и заместничката му Мария Бояджийска истерия в отношенията между двете страни, вариантът да се стигне до сделка става не особено реалистичен.
Проблемът се превръща и в международен, като се има предвид, че както в края на февруари писа 19’ фондът е с мажоритарен собственик султана на Оман. Освен богат, човекът е и много влиятелен. Именно той уреди пускането на българските медици от Либия. Тогава екстравагантната идея на Бойко Борисов беше да ги освободим с десан, припомнят дипломати.
Юристите не изключват вероятността от страна на „Новера“ да бъде повдигнат иск за пропуснати ползи срещу общината. Той обаче няма да бъде плащан от кмета и неговите другари, а от данъкоплатците. Формулата, по която адвокатите изчисляват щетите за “Новера” е следният: годишният доход на фирмата, умножен по годините, които остават до края на концесията - 3.
За тази възможност първо предупреди 19’, а после общинският съветник от БСП и виден икономист Георги Кадиев: „Утре, като ни осъдят за развалянето на концесията за 50 млн.лв., тогава ще питам какво ще правим”.
Наши източници, близки до “Новера” потвърдиха пред 19`, че санкцията, която грози общината, се измерва в поне десет милиона лева.
Така, ако съберем обезщетението за вреди и покупката на нови камиони и кофи за боклук, предсрочната раздяла с чистачите може да коства на софиянци сериозната сума от минимум 70 млн. лв.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !