09.11.2018 12:27

Ананиев: Преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е крачка напред

Видян 447 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
По време на парламентарния контрол в петък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев изрази убедеността си, че преминаването на Фонда за лечение на деца към НЗОК е крачка напред.

Припомняме, че пациентски организации вече коментираха, че това е  „експеримент с болните деца", който  не трябва да се прави. Според тях касата няма капацитет да извършва функциите на Фонда, както и да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват.  Основен момент обаче е, че досега Фондът заплащаше лекарства, за които в страната ни няма притежател на разрешение за употреба, а НЗОК по закон няма право да заплаща такива лекарства.

"Ресурсът за фонда от Министерството на финансите през Министерството на здравеопазването е като целеви трансфер и няма да се използва за други цели", увери Ананиев, цитиран от БТА.
 
По думите му всичко, което досега е било финансирано от Фонда, вече ще се финансира от НЗОК.

"Разчитаме много на капацитета на Касата, защото до момента управлява 80 млн.лв. и няма никакво оплакване по отношение на изразходването на тази средства или някой да не е получил грижа", посочи още министърът.

Целта на преминаването на Фонда и на Комисията за лечение в чужбина към НЗОК е уеднаквяване на процедурите. Няма да се отнемат досега съществуващите права, а очакваният резултат е намаляване на срока за изчакване и по-добра финансова дисциплина, по-прецизна оценка на потребностите, пълна прозрачност, ясни медицински критерии въз основа на европейските критерии, коментира Ананиев.

При окончателното приемане на Закона за бюджета на НЗОК за следващата година, който беше приет на първо четене, следва да бъдат издадени необходимите подзаконови нормативни актове.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com