19.11.2018 17:55

Семейството на шефа на АПИ подготвя задача по обществена поръчка. После я печели

Видян 1965 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В условия на пълна липса на конкуренция ремонтът на Националната библиотека е възложен на строителната компания Биад-С, която е собственост на децата на Светослав Глосов, шеф на Агенция Пътна инфраструктура. Фирмата от година се притежава и управлява от Диана Глосова и Апостол Глосов, син и дъщеря на топ чиновника в строителството. Техническият паспорт на сградата пък е издаден от Глоса, която е основана от Глосов и в момента се управлява и притежава от съпругата му.


Едва ли е въпрос на поредното съвпадение и факта, че условията за допускане до конкурса позволиха само „дъщерната” Биад-С да ги покрие. Тук има очевиден конфликт на интереси и пряко нарушение на принципа за състезатезание и при равни условия за кандидатите при възлагане на обществена поръчка, пише Капитал.


Сега фамилия Гласови ще получи 780 хил. лв., за да  поправи покрива на Националната библиотека, която е публична собственост. Запознати с търга твърдят, че дори тази стойност е твърде ниска за дейностите, които ще се изпълняват, и е вероятно да има анекси към договора за някои допълнителни строителни работи и още много пари.


След като през юни 2017 г. със заповед на регионалния министър Светослав Глосов влиза в УС на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ), той напуска управлението и собствеността и на Глоса, и на Биад-С на 5 юли 2017 г., сочи справка в Търговския регистър (ТР). От лятото на т.г. той е не просто в ръководството на пътната агенция, а е неин шеф.


Пред Капитал  Глосов заяви, че не следи работата на фирмите: "Действително не се занимавам, не ми остава време". На въпрос дали присъства според него конфликт на интереси той уточни, че това е чисто юридически въпрос и не може да отговори.


Техническият паспорт на сградата на библиотеката е изготвен от обединение от две фирми, една от които е Глоса. Поръчката за тази дейност е спечелена на 15 септември 2017 г. и е на стойност 57 хил. лв. без ДДС. Дружеството в момента е собственост на Зина Иванова-Глосова, съпруга на Светослав Глосов.


При общо постъпили три оферти, отворена е само една. Очаквано, точно на Биад-С. Конкуренцията се провали преди да е опитала. Офертата на един от кандидатите изобщо не е отворена, заради липсващ надпис на един от пликовете в документацията. Другата фирма пък  е отстранена, защото е подала офертата си в прозрачен плик.


 Tака в състезанието остава само Биад-С и печели безапелационно. Фактът, че свързано дружество е подготвило основата за заданието, със сигурност е бил от полза на победителя. Договорът с компанията е подписан на 5 ноември 2018г.


За конфликт на интереси говори и факта, че самите фирми не се намират на един адрес, но са в непосредствена близост. Така изготвена и спечелена, поръчката нарушава чл. 54 от Закона за противодействие на корупцията.Проблем около поръчката е и, че Глосов е високопоставен държавен служител. Въпреки че е част от съвсем различно ведомство, според юрист пак това може да се тълкува като възможност за натиск.


Доказателство, че работата в сферата на строителството и обществените поръчки явно е фамилно занимание с недобросъвестно изпълнение е и друга история.  Припомняме, че преди 2 г. години Глосов е усвоил над 5 млн. лв. по линия на Държавен фонд земеделие (ДФЗ) за ремонт на 5-километровия селски път Сапарева баня - Паничище, който се оказа с лошо качество.
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.