28.11.2018 09:29

Окончателно: Закриват Фонда за лечение на деца

Видян 663 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
Лимитите на болниците остават, а касата вече ще решава за лечението в чужбина - както на възрастните пациенти, така и на децата, реши окончателно НС, приемайки на второ четене бюджета на НЗОК за догодина. С преходните и заключителни разпоредби на закона се правят промени в цели 16 закона, някои от които съществени и спорни.
Фондът за лечение на деца ще бъда закрит, а функциите, а функциите му отиват се поемат от здравната каса. Пациентските организации продължават да имат опасения какво ще става с лечение извън ЕС, за което по принцип НЗОК не плаща, а също и с някои медикаменти и медицински изделия, които сега се поемат от фонда.

Депутатите удължиха мораториума за финансиране на нови дейности от НЗОК. И през 2019 г. тя няма да може да финансира нови болници или нови дейности във вече съществуващите. Освен това лекарите ще могат да изписват за лечение само най-евтиния възможен вариант.

Депутатите приеха и друга спорна поправка - обединението на агенциите за трансплантации и медицински одит в агенция Медицински надзор и последващото прелицензиране на всички лечебни заведения.

 Заради съществените промени през преходни и заключителни разпоредби лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че законът за бюджета ще бъде даден на КС.реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com