29.11.2018 09:54

200 млн. лв. за ремонт на съветски самолети

Видян 510 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Правителството одобри обществените поръчки за МиГ-29 и Су-25. Близо 200 млн. лв. от парите на българските данъкоплатци ще отидат за ремонти на старите съветски изтребители. За стягането на осемте МиГ-а ще отидат около 97 млн. лв. с ДДС. С второто решение управляващите решиха да отпуснат още 99 млн. лв. с ДДС и за СУ-тата. Проектът трябва да се компенсира забавянето в избора на нови бойни машини и е пряко свързан с изпълнението на ангажиментите на България към НАТО, мотивираха се от правителството.
Очаква се ремонтът да бъде извършен от руската РСК МиГ - производител на машините, която е под санкционен режим. Според експерти от ВВС единствено заводи в Беларус и Русия могат да извършват такива ремонти. Затова са поканени и представители на двете страни.
Преди седмица вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов одобри подписването на договор с беларуския 558 Авиационен ремонтен завод.
Обществената поръчка започна с прогнозна стойност 41 млн. лв. без ДДС за срок от 4 години.
В допълнение към обявената поръчка обаче бе оставена и "опция" Министерство на отбраната да прави допълнителни разходи до 82,5 млн. лв. По този начин се заобикаля правилото, че рамкови споразумения на стойност над 100 млн. лв. трябва да се гласуват в НС. Сега кабинетът отпуска 99 милиона лева, с милион по-малко от прага, който изисква парламентарна санкция.реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com