06.12.2018 16:40

Текна покривът, ремонтиращ се от шефа на АПИ, на Националната библиотека

Видян 2923 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Покривът на Националната библиотека протече и рискува не просто да унищожи безценната книжна история на България, но и да провали честването на 140-годишнината на първата ни културна институция само след 4 дни – в понеделник, 10 декември. Тя е основната в освободителната 1878 г., а първото ни правителство е от 5 юли 1879 г. Което е доста показателно.
Според директора доц. Александрова било невъзможно да започне ремонт, тъй като времето не позволява. С което тя неволно повдигна темата за спечеления не от кого да е, а от семейната фирма на шефа на АПИ Светослав Глосов скандален конкурс за точно този ремонт.
На 19 ноември 19 минути написа: „В условия на пълна липса на конкуренция ремонтът на Националната библиотека е възложен на строителната компания Биад-С, която е собственост на децата на Светослав Глосов, шеф на Агенция Пътна инфраструктура. Фирмата от година се притежава и управлява от Диана Глосова и Апостол Глосов, син и дъщеря на топ чиновника в строителството. Техническият паспорт на сградата пък е издаден от Глоса, която е основана от Глосов и в момента се управлява и притежава от съпругата му.
Едва ли е въпрос на поредното съвпадение и факта, че условията за допускане до конкурса позволиха само „дъщерната” Биад-С да ги покрие. Тук има очевиден конфликт на интереси и пряко нарушение на принципа за състезатезание и при равни условия за кандидатите при възлагане на обществена поръчка, пише Капитал.
Сега фамилия Гласови ще получи 780 хил. лв., за да  поправи покрива на Националната библиотека, която е публична собственост. Запознати с търга твърдят, че дори тази стойност е твърде ниска за дейностите, които ще се изпълняват, и е вероятно да има анекси към договора за някои допълнителни строителни работи и още много пари.
След като през юни 2017 г. със заповед на регионалния министър Светослав Глосов влиза в УС на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ), той напуска управлението и собствеността и на Глоса, и на Биад-С на 5 юли 2017 г., сочи справка в Търговския регистър (ТР). От лятото на т.г. той е не просто в ръководството на пътната агенция, а е неин шеф.
Пред Капитал  Глосов заяви, че не следи работата на фирмите: "Действително не се


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.