17.12.2018 11:38

Прокуратурата: Няма данни за извършено престъпление от Атанас Семов

Видян 1045 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу конституционния съдия Атанас Семов, който беше назначен на поста от президентската квота, предаде Оффнюз.

След номинацията на Семов държавното обвинение се самосезира по публикация на в. "Капитал", според която професорът по европейско право е бил замесен в случай на злоупотреби в софийския университет. Това пък беше повод президентът Румен Радев да заподозре политическа атака срещу него, подхваната от прокуратурата.

От прокуратурата съобщиха, че за случая първоначално е подаден сигнал на 5 март 2013 г. от юрист, работил като научен сътрудник по “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“.

В него се говори за развиване на частна стопанска дейност в Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и за , безстопанственост и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“. След подаване на сигналите е била възложена проверка на МВР – ГДНП. С постановление на СГП от 14.07.2016 г. е отказано образуване на досъдебно производство.

Именно това постановление е било проверено от Апелативна прокуратура – София, като не е установено основание за отмяната му.

От прокуратурата изнасят фактологическата обстановка по случая:

„Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ /ЦПОЮФСУ/ е сдружение, създадено през 2004 г. в изпълнение на решение на Факултетния съвет на ЮФ на СУ. Членове на сдружението са ръководители на катедри на ЮФ и представител на деканското ръководство. Към материалите по преписката е приложено копие от протокол № 7 от заседание на факултетния съвет на Юридическия факултет, който удостоверява провеждането на учредителното събрание на сдружението, с което единодушно е взето решение за учредяване на юридическо лице с нестопанска цел – сдружение за осъществяване на дейност в частна полза, за приемане на Устав и избор на управителни органи. Атанас Семов, спрямо когото е насочен сигналът, е ръководител на международната магистърска програма „Право на ЕС“,но не е член на УС на ЦПО.

С решение № 1/04.11.2004г. на СГС, 3-ти състав по ф.д. № 11869/2004г. , ЦПОЮФСУ е вписан в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. През месец май 2006г. е подписан договор за сътрудничество между Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Университета Страсбург – 3 „Робер Шуман“ и Университета Нанси – 2 /Европейски университетски център/, Франция, въз основа на който започва осъществяването на програма за следдипломна квалификация – „Правна и съдебна система на ЕС”.

С оглед успешното осъществяване на едногодишното обучение се създава и магистърска програма „Право на Европейския съюз“, съгласно решение № 3/24.10.2007г. на Академичния съвет на СУ. Същата се осъществява въз основа на договор между СУ и Университета Нанси – 2. Във връзка с посоченото, между Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !