18.12.2018 09:55

65 бона за Юнкер и Туск месечно от джоба ни

Видян 1202 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
 Топ служителите в Европейския съюз ще получава за първи път повече от 20 000 евро месечно, след като заплатите и пенсиите в ЕС бяха увеличени със задна дата от 1 юли тази година. Увеличението означава, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще печелят около 32 700 евро на месец,  с около 550 евро повече от преди. Увеличението, предназначено да покрие разходите за живот, е равно на 6 600 евро годишно.

Германският вестник Билд съобщи, че заплатата на еврокомисарите, като британския Джулиан Кинг, ще бъде около 26 600 евро, което е с около 400 евро повече, включително с надбавките.

Заплатите на служителите на ЕС в комисията са разделени на 16 степени. След всеки две години, служител на пост, заплатата се увеличава с една стъпката, което представлява основната заплата без надбавки.

На третата стъпка генералните директори в комисиите ще получават месечен основен доход от над 20 000 евро за пръв път.

Статистическата агенция на ЕС изчислява годишното увеличение на заплатите въз основа на разходите за живот в Белгия и Люксембург и на заплатите, изплащани на бюрократите в другите държави от ЕС. Тази година ръстът беше 1,7%, докато миналата година беше 1,5%.

"Всъщност тази година няма "увеличение", заяви говорител на Европейската комисия.

"Като се има предвид годишната инфлация от 2,1% в Брюксел и Люксембург, където над 80% от служителите на ЕС работят, номиналното увеличение от 1,5% всъщност ще доведе до ефективно намаляване на заплатите по отношение на покупателната способност с 0,6%", заяви говорителят.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com