20.12.2018 10:11

Шефът на БЕХ: Може да се намали глобата от 77 млн. евро

Видян 459 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Имаме консултанти, с които сме обсъдили възможността част от глобата да бъде намалена и върната на трите дружества, каза изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов пред БНТ. Дори имаме възможност да обърнем решението в Европейския съд и най-вероятно ще се обърнем към него да разгледа делото по същество, добави той. Европейската комисия (ЕК) наложи глоба на "Български енергиен холдинг", неговото дъщерно дружество за доставка на газ "Булгаргаз" и неговото дъщерно дружество за газова инфраструктура "Булгартрансгаз" в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България в нарушение на антитръстовите правила на ЕС.


Глобата трябва да се плати в 90-дневен срок от поставеното решение. Трите дружества имаме срок от три месеца, в което трябва да извършим плащането, като има възможност за условно такова или банкова гаранция, каза Иванов. Той увери, че тази глоба не идва от джоба на хората.


Има утвърдено нарушение от страна на Комисията, което българската страна не приема, отбеляза шефът на БЕХ. То се касае за предполагаемо нарушение за ограничаване на достъпа до газопреносната мрежа - от "Булгартрансгаз" до достъпа на газохранилището в Чирен, както и ограничение до транзитния газопровод в Румъния, добави той.


"Българската страна не може да бъде обвинявана за това, че не осигурява достъп към ресурс, към актив, който е в чужда страна. По отношение на първите две обвинения нашето твърдение е, че този достъп е осигуряван винаги съгласно правилата, които са били приложими към съответния момент. Може нашите правила да не са били изцяло в съответствие с европейските норми, но винаги сме работили съгласно наличните правила", каза изпълнителният директор на БЕХ.


Иванов отбеляза, че не са ощетени потребителите. "Не съм казал, че е изцяло в тяхна полза, но това, което е в тяхна полза, е, че нашият сектор е изцяло регулиран както по отношение на тарифите на преносния оператор, така и по отношение на цените на природния газ", обясни изпълнителният директор на БЕХ.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.