02.01.2019 10:50

СУ открива институт за големи данни и изкуствен интелект?

Видян 542 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Откриването на два института към Софийския университет предвижда проект на постановление на Министерския съвет, чието гласуване предстои през януари, предаде Оффнюз.

Те са Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост и Институт „Големи данни в полза на интелигентно общество“. Инициативата е на Академичния съвет на висшето училище.

В ЮИПИИС ще се извършва дългосрочна научноизследователска дейност чрез обединяване усилията на преподаватели от различни научни специалности и факултети на СУ за развитието на науката в областта на правото, икономиката и интелектуалната собственост - уточнява министърът на образованието Красимир Вълчев, който е вносител на проекта.

Създаването му ще позволи провеждането на научноизследователска дейност с национално и международно значение по проекти и програми. Ще се насърчи изготвянето на съвместни изследователски проекти с чуждестранни партньори, ще се повишат обемът и качеството на научните разработки, включително чрез създаване на нови научни знания и научноприложими продукти, уверява той в доклада си към проекта.

В института няма да учат студенти по специалности от акредитираните професионални направления във висшето училище. Той ще обединява преподаватели от Юридическия факултет, Стопанския факултет и други звена на висшето училище.

В ГДПИО ще се развива интердисциплинарна научноизследователска и иновационна дейност в областта на големи данни и изкуствен интелект съвместно с правителствени организации, индустрията и предприемачи, уточнява министърът. Звеното ще способства за създаване на цялостна научноизследователска среда и стимулиращи възможности за осъществяване на научна дейност и предоставяне на услуги, отговарящи на потребностите на обществото, както и за разширяване и укрепване на връзките на университета с бизнеса и индустрията чрез трансфер на технологии и научни резултати.

Предвидено е в основното звено да работят най-малко 15 души в четири структурни звена: секция „Анализ на големи данни“, секция „Интегриране на големи данни“, секция „Визуализация на големи данни“ и секция „Методологии и технологии за големи данни“.

Досега висшето училище няма открити в структурата си научноизследователски институти.
реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини