08.01.2019 15:31

Тръгва продажбата на е-винетки в пощите, но не и в станции без интернет

Видян 388 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


В повечето пощенски станции днес започна продажбата на електронни винетки. В около 40-50 станции, които се намират в планински райони обаче няма интернет и затова, за да си купят винетки, шофьорите ще трябва да пътуват до по-големи населени места. Това обясни за Хоризонт директорът на Български пощи Деян Дънешки.

Той допълни още, че шофьорите на леки автомобили могат да купуват годишни винетки, докато водачите на тежкотоварни автомобили само месечни.

Дънешки уточни, че изискването е във връзка с очакваното въвеждане на тол системата за таксуване за изминато разстояние на превозните средства над 3,5 тона.

„Задължително е да имат връзка с интернет, тъй като системата е електронна и директно се валидира в базата на АПИ, но това принципно може да се случи в много малко пощенски станции. Обикновено това са пощенски станции, където няма мобилна свързаност. Те са около 40-50 станции. За тази цел шофьорите трябва да отидат в пощи, където има такава свързаност да си валидират винетката. За категориите К1 и К2 - това са тежкотоварните автомобили, няма да се продават годишни винетки, а само месечни, което е във връзка с тол системата, която ще започне да функционира“, каза той.

В София продажбата ще се извършва на 12 гишета. Първата е-винетка е продадена днес в сливенското село Жельо Войвода, съобщиха от пресслужбата на Български пощи.

В 12.00 часа днес трябваше да започне поетапната продажба на електронни винетки в пощенските станции, но не във всички станции е така, показа проверка на Хоризонт по-рано днес.
реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com