10.01.2019 09:28

МВР-Пловдив забрани да се гледа от терасите откриването на Европейска столица на културата

Видян 849 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Пловдивчаните, живеещи на бул. "Цар Борис Трети Обединител", в близост до издигнатата 30-метрова кула, от която ще бъде направено тържественото откриване, посветено на обявяването на Пловдив за "Европейска столица на културата 2019", получиха куп забрани за 12 януари, когато е церемонията.


Регионалният сайт trafficnews.bg показа листовки, които са разлепени по околните сгради. Техен автор е Четвърто РУ на Областната дирекция на МВР. В листовките пише, че "се задължават всички живущи да затворят прозорците и вратите на терасите с изглед към булеварда". Освен това има полицейска забрана за снимане с фотоапарати със светкавици.


"С оглед ненарушаване на мерките за сигурност по време на откриващия спектакъл полицията напомня на живущите в съседство да го наблюдават при затворени прозорци на домовете си" пише пък в официалното прессъобщение на областната дирекция.


За последен път подобни мерки за сигурност е имало по време на посещението на папа Йоан Павел II в Пловдив преди 14 години, припомня сайтът.


По рано днес директорът на пловдивската полиция Атанас Илков оповести и друг охранителни мерки, които ще бъдат взети в Пловдив в периода 11-13 януари, пише Сега.


Според него, на церемонията се очаква да има поне 30 000 души. Зрителите ще бъдат разположени на 4 основни места – от двете страни на сцената по продължение на бул. „Цар Борис III Обединител” покрай платформите, от северната страна на Пощата до Руската книжарница, откъдето има перфектна видимост към екраните и сцената, както и по бул. „Княгиня Мария Луиза” до църквата „Света Петка”.


Ще бъдат направени 23 КПП-та, откъдето ще се влиза към местата, отредени за зрителите. В екипите по охрана ще участват, освен редови полицаи,  жандармеристи, части от специалните сили и специализираните отряди за борба с тероризма. Съгласно закона служителите няма да допускат в района на събитието явно нетрезви хора, огнестрелни оръжия и други опасни за здравето и живота предмети, както и пиротехнически средства. В близост ще има и пожарни автомобили, които да се вклюват при нужда.


Изрично, със заповед на кмета Иван Тотев, се забранява използването на дронове преди, по време и след официалното откриване на 12 януари. От МВР обясниха, че нямат притеснителни данни за тероризъм, на всички възлови кръстовища ще има мобилни екипи, които същоще следят за безопасността на присъстващите.


По отношение на възможностите за паркиране на автомобили – от Община Пловдив са обособени конкретни места, към които водачите ще бъдат насочвани от полицейски служители.


На 12 януари, от 12 часа до края на съпътстващите откриващия спектакъл културни събития, се въвежда следната временна организация на движението:


-          Спира се преминаването на автомобили по цялото протежение на бул. „Цар Борис III Обединител”, от кръстовището с бул. „Христо Ботев” до кръстовището с бел. „Шести септември”;


-          - От Старинен Пловдив и квартал Капана автомобилет ще излизат през ул. „Фредерик Жулио Кюри” към бул. „Шести септември”;


-          Спира се движението на автомобили по ул. „Патриарх Евтимий”, източно и западно от бул. „Цар Борис III Обединител”;


-          Ограничава се достъпът към бул. „Цар Борис III Обединител” от ул. „Граф Игнатиев” и ул. „Цанко Дюстабанов”;


-          Няма да се допуска паркиране на автомобили по ул. „Иван Вазов” – от кръстовището с ул. Авксентий Велешки” до кръстовището с ул. „Цар Асен”; ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. „Цанко Дюстабанов”; ул. Д-р Г. М. Димитров” – от кръстовището с ул. „Цар Асен” до кръстовището с ул. Крали Марко”; ул. „Крали Марко”.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com
реклама
.