22.01.2019 16:12

Франция и Германия си правят мини-ЕС, заобикалят и НАТО

Видян 2317 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 3.2500
много слаба слаба добра много добра страхотна


Франция и Германия подписаха 16-страничен „ъпдейт” към договора за приятелство от 1963 г. Избраха за символно място старата столица Аахен от времето на общия им крал Карл Велики, наричан от тях „баща на Европа”, който обединява под властта си днешната западна част на ЕС през 9-и век – времето на ограмотяването в България след приемането на азбуката на Кирил и Методий. Известен е лафът на Георги Димитров, че по същото време „Крал Карл говорел на своя език само с конете си”. Днес градът е на границата на Франция и Германия, както и до видимата само по старта на уличното осветление по магистралата бразда с Белгия.
На практика пактът е формиране на нещо като мини-ЕС от двете най-силни държави в Съюза. Пред камерите обаче Макрон и Меркел не скриха страховете, които са ги водели, за да стигнат до него: „заплашващите Европа популизми и национализми, които стават все по-силни в нашите 2 държави”. Всъщност, очаква се бум на гласуването за крайните партии на предстоящите евроизбори и разгром на традиционните, които показаха, че нямат никаква визия за развитието на ЕС и не могат да решават проблеми – от икономическата криза до Брекзит.
 Лидерите декларираха:”приятелство, общи проекти и амбиции за Европа, които са наша защита и ни позволяват да вземем обратно контрола върху живота си и да строим своята съдба”. Гардиън коментира иронично: „иррелевантен жест на двама видимо и

продължи >>

реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com