24.01.2019 12:26

Болница Лозенец вече няма статут на правителствена

Видян 579 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна
   Народното събрание прие промени на първо четене в Закона за лечебните заведения, според които Министерският съвет вече няма да управлява правителствената болница Лозенец, предаде БНР.

С решението на Народното събрание болницата ще започне процедура по трансформирането й в многопрофилна болница към Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Правителствената болница "Лозенец" ще се преобразува от ведомствена болница към Министерски съвет в търговско дружество и от там в университетска болница към СУ "Св. Кл. Охридски", посочи здравният министър Кирил Ананиев и обоснова предложението на правителството:

"Подкрепям неговото решение да няма болница, която да създава специални привилегии и по-особени условия за лечение на политическата класа. Търговският характер на тази болница ще ѝ даде възможност да лекува граждани от цялата страна."

От левицата се въздържаха при гласуването. Д-р Георги Йорданов заяви:

"Трябва да се каже къде отиваме, кой е нейният принципал, защото за нас принципал на тази болница трябва да стане Министерство на здравеопазването".

От БСП поискаха и гаранции, че болница Лозенец няма да да попадне в процедура на ликвидация. Здравният министър обясни:

"Собствеността ще си бъде държавна. На СУ ще се предостави правото на управление на лечебното заведение".

Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ допълни:

"Ще се запазят клиничните бази, ще се запази академичният състав. Това категорично ще успокои и студенти, и преподаватели".

В хода на дебатите здравният министър Кирил Ананиев потвърди ангажимента на правителството да построи детска болница.


реклама
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com