31.01.2019 16:01

Авер на чичо Кмет застроява поредния див плаж по Черноморието

Видян 1109 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като преди дни Върховният административен съд (ВАС) позволи ново строителство на брега на Синеморец, днес сайтът tsarevo.info показа друго негово съдебно решение, с което се обявява за законосъобразно строителство на плажа Корал.


Става дума за проекта Корал Резидънс на Прайм Пропърти БГ за ваканционен комплекс. Решението е от 10 януари 2019 г. и отхвърля жалба на РИОСВ-Бургас за липса на оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Зад проекта стои бившият съдружник на сегашния кмет на Бургас Димитър Николов – Сава Чоролеев. Преди над 10 г. двамата с Чичо Кмет бяха обект на мащабна проверка за ДДС-измами. Неотдавна Чоролеев купи Новотел Пловдив от Бедо Доганян.


Във връзка с поредния скандален строеж по родното Черноморие Чоролеев сподели, че ако държавата иска да запази дюните в частни имоти, трябва да ги отчужди и заплати. Правилата за правене на бизнес не ги създават строителите, а конкретно в терена за ново строителство на плаж Корал няма дюни.


"В моя имот няма дюни, в хода на делата е станало ясно, експертите са го доказали. Относно това дали Корал е природосъобразен плаж – в момента там тази формула не работи – плажът пустее, а дори няма санитарни изисквания. Водили сме над 30 дела", каза той.


Инвеститорът призова да се сложи край спекулациите. "Плажът свършва и след пясъка започва зона А. Даже и не е част от Натура, няма и дюни. Дори да има дюни, държавата трябва да ги отчужди и да ги заплати – ако е решила, че не трябва да има строителство", добави Чаролеев.


Съдебният състав - Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева, посочва, че спорният терен е урбанизиран през 2006 г. и има влязъл в сила ПУП-ПРЗ. Според съда парцелът не се намира в защитена територия, а на 100 м от морето по закон са забранени строежи, не са необходими оценки за въздействие и съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни. Допълва се, че територията съвпада с действащ ОУП на община Царево, според който парцелът попада в зона Ок – рекреационна устройствена зона, предназначена за курорт и съпътстващи дейности.


Заключението е, че няма основания разрешението за строителство на Корал да се обяви за нищожно. А също така, че обжалваното решение е валидно, допустимо и правилно.


Лъжлив е един от мотивите на тричленния състав на ВАС относно ОУП на Царево – действащ устройствен план всъщност няма, тъй като старият е спрян през 2014 г. със заповед на тогавашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова, а новият все още не е получил одобрение.


По данни от кадастъра, дюни в имота няма и той попада в зона А от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, която на теория трябваше да опази брега от застрояване. Реално обаче законът позволява строителство с плътност на застрояване до 20%, интензивност на застрояване (К инт.) до 0.5 и минимална озеленена площ 70%.


Това е поредният строеж по родното Черноморие, разрешен с наближаването на кметските избори. Вече Ви разказахме как се лее бетон на плажа край Созопол и Иракли, а край Арапя се изсича борова гора.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

.