04.02.2019 11:48

Германия официално изключи F-35 от конкурса за нов изтребител

Видян 1159 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германското министерство на отбраната официално е изключило F-35 в конкурса за смяна на остарелите изтребители Tornado, предаде ДПА.


Длъжностно лице от министерството потвърди, че F-35 не е финалист в състезанието, което се стреми да замени 90 самолета. Новината за първи път е докладвана от немския сайт AugenGeradeaus. Това не е изненадващо. Берлин официално одобрява модернизираната версия на изтребителя от четвъртото поколение Eurofighter Typhoon, построен съвместно от Airbus, Leonardo и BAE Systems, като заместител на Tornado. Основният аргумент е да се запазят европейските компании, които участват в изграждането на бойни самолети и, може би дори по-важното, да се запазят без да се нарушава френско-германския импулс в сътрудничеството с въоръженията.


Решението обаче оставя открит въпросът за сертифицирането на ядрени оръжия. Typhoon не е сертифициран да носи американските атомни бомби, за които се предполага, че Германия, като част от стратегическото си положение трябва да може да носи на самолетите си.


Решението на Германия изглежда е дошло изненадващо за производителя на F-35 Локхийд Мартин коментира Defensenews.com.


"Ние не сме официално уведомени за решението за бъдещия германски изтребител", заяви говорителят на Локхийд Майк Фридман в отговор на въпрос, изпратен по имейл.


 „F-35 има несравнима стойност, като въздухоплавателно средства с едни от най- добрите възможности и същевременно с най-ниски разходи. Той същевременно осигурява най-силните дългосрочни промишлени и икономически възможности в сравнение с всеки друг изтребител на пазара. Като основа на следващото поколение въздухоплавателни средства на НАТО, F-35 е най-модерният самолет в света днес и включва възможности за електронна атака далеч отвъд всички специализирани самолети от четвърто поколение."Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

Свързани новини

реклама
.